+ Film

Roman Polanski nem áll többé bíróság elé

Roman Polanski

Roman Polanski ellentmondásos személyiség. 1977-ben vádalkut kötött, amelyben beismerte a 13 éves Samantha Geimer megrontását.

Roman Polanski, Oscar-díjas filmrendező, aki évtizedekkel ezelőtt elmenekült az Egyesült Államokból, miután beismerte egy 13 éves kiskorú megrontását, nem áll többé bíróság elé egy újabb, kiskorúval szembeni szexuális zaklatás vádja miatt, miután peren kívüli megállapodás született.

A mostani ügy, amely az akkor 91 éves rendezőt egy 1973-as állítólagos szexuális támadással kapcsolatban vádolta, jövő augusztusban került volna a Los Angeles-i polgári bíróság elé.

A polgári pert tavaly nyújtották be, amelyben azt állították, hogy Polanski 1973-ban elvitte vacsorázni egy Los Angeles-i étterembe a tinédzser lányt – akit a dokumentumokban Jane Doe néven említettek. A per szerint Polanski tequilát adott neki, majd amikor a lány szédülni kezdett, Polanski a saját otthonába vitte, ahol a lány állítása szerint szexuálisan bántalmazta.

„Azt mondta neki: »Kérlek, ne tedd ezt«” – nyilatkozta a felperes ügyvédje, Gloria Allred újságíróknak márciusban, hozzátéve, hogy a feltételezett támadás „óriási fizikai és érzelmi fájdalmat okozott” a felperesnek.

Polanski ügyvédje, Alexander Rufus-Isaacs kedden az Agence France-Presse hírügynökségnek elmondta, hogy az ügyet „a nyár folyamán mindkét fél megelégedésére rendezték, és hivatalosan is ejtették a vádat”.

Allred megerősítette ezt a The Guardian számára, mondván, hogy peren kívüli megállapodás született „mindkét fél megelégedésére”.

A keresetet 2023 júniusában nyújtották be, röviddel azelőtt, hogy lejárt egy kaliforniai törvény által biztosított határidő, amely meghosszabbította a szexuális bűncselekmények elkövetői elleni követelések benyújtásának idejét.

A kaliforniai bíróságon júliusban benyújtott dokumentumok szerint „feltételes” egyezség született.

Polanski ellentmondásos személyiség. 1977-ben vádalkut kötött, amelyben beismerte a 13 éves Samantha Geimer megrontását, hogy elkerülje a súlyosabb vádak miatti bírósági tárgyalást. Azonban 1978-ban Franciaországba menekült, miután 42 napot töltött börtönben, mert egy bíró újra megfontolta szabadlábra helyezését. Azóta az Egyesült Államokban körözés alatt áll.

Geimer később védelmébe vette Polanskit, és tavaly fényképen is megjelentek együtt.

2017 és 2019 között négy nő állt elő azzal a váddal, hogy Polanski bántalmazta őket a 70-es években – közülük hárman állításuk szerint kiskorúak voltak akkoriban –, köztük Marianne Barnard művész, aki azt állította, hogy Polanski szexuálisan zaklatta őt, amikor 10 éves volt. Charlotte Lewis brit színésznő 2010-ben vádolta Polanskit azzal, hogy 1983-ban, amikor ő 16 éves volt, szexuálisan zaklatta. Polanski tagadta az összes vádat.

Idén májusban egy francia bíróság felmentette Polanskit Charlotte Lewis rágalmazása ügyében, miután tagadta, hogy megerőszakolta volna őt tinédzser korában.

(Írásunk a The Guardian cikke alapján készült)

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top