+ Zene

Paul Di’Anno, az Iron Maiden első énekese erős fájdalmak között hunyt el

Paul Di'Anno

Paul Di’Anno öröksége tovább él a zene világában, és az Iron Maiden első két albuma, amelyeken ő énekelt, mindörökre megmarad.

Paul Di’Anno, az Iron Maiden első énekese, 66 éves korában, angliai Salisbury-ben hunyt el. Az énekes halálhírét a Conquest Music, a zenész kiadója jelentette be a család nevében. A halál pontos oka egyelőre nem ismert, de Di’Anno régóta betegségekkel küzdött, és évekkel ezelőtt kerekesszékbe kényszerült.

Paul Di’Anno (születési nevén Paul Andrews) 1958-ban született a kelet-londoni Chingfordban, és a heavy metál történetének egyik legikonikusabb együttesében, az Iron Maidenben játszott kulcsszerepet 1978 és 1981 között. Di’Anno az együttes két meghatározó lemezén énekelt, az Iron Maiden (1980) és a Killers (1981) albumokon, mielőtt Bruce Dickinson váltotta volna őt a frontemberi poszton.

Di’Anno szerepe az Iron Maiden korai sikereiben

Paul Di’Anno hangja és stílusa nagyban hozzájárult az Iron Maiden korai sikereihez. A punkos, nyers énekstílusa és karizmatikus színpadi jelenléte egyedivé tette a zenekar hangzását az 1980-as évek elején, amikor a heavy metál zenei forradalom élvonalába került. Di’Anno vezette az együttest a korai turnékon, amelyek során az Iron Maiden meghatározóvá vált a brit heavy metál színtéren, és ezzel megalapozta a zenekar világszintű hírnevét.

Az Iron Maiden című debütáló album volt az első, amely a banda nevét ismertté tette. A klasszikus dalok, mint a „Running Free” és a „Phantom of the Opera”, olyan örökzöldek lettek, amelyek a heavy metál műfaj alappillérei közé tartoznak. A Killers című második album tovább építette az együttest, ám Di’Anno sötét és vad életstílusa fokozatosan nehezítette az együttes életét. Ez végül oda vezetett, hogy 1981-ben el kellett hagynia az Iron Maident.

A távozás utáni évek

Di’Anno távozása után sem tűnt el a zenei életből. Számos zenekar frontembereként tevékenykedett, köztük a Battlezone és a Killers nevű formációkban, amelyekkel különböző sikerű albumokat adott ki. A zenész a szólókarrierjét is folytatta, bár sosem érte el az Iron Maidenben elért világhírű státuszát.

Saját szólóalbumai mellett rendszeresen visszatért korábbi Iron Maiden számaihoz, és különféle tribute előadásokban, turnékon lépett fel. Életének utolsó éveiben betegsége ellenére továbbra is koncertezett, sőt, kerekesszékben is fellépett, hogy megörvendeztesse rajongóit. Pályafutásának egyik legjelentősebb zárása volt a 2023 szeptemberében megjelent The Book of the Beast című album, amely a legfontosabb dalait gyűjtötte össze.

Betegsége és utolsó évei

Di’Anno hosszú ideje küzdött egészségügyi problémákkal, amelyek végül színpadi karrierjét is érintették. Többször is beszámolt arról, hogy fájdalmai miatt nehézséget okoz számára a fellépés, de ez sem tántorította el attól, hogy aktívan koncertezzen. Rajongói előtt továbbra is szeretetteljes, energikus fellépéseiről volt ismert, és betegsége sem akadályozta meg abban, hogy továbbra is a zenének éljen.

Halála jelentős veszteség a zenei világ számára, hiszen Paul Di’Anno egy korszak emblematikus alakja volt. Az Iron Maiden korai hangzását és stílusát Di’Anno formálta, és az ő karizmatikus, lázadó személyisége tette az együttest azzá, ami alapján később az egyik legnagyobb heavy metál zenekarrá vált.

Paul Di’Anno öröksége tovább él a zene világában, és az Iron Maiden első két albuma, amelyeken ő énekelt, mindörökre megmarad a heavy metál klasszikusai között.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top