+ művészet & politika

Orbán távozását skandálta a Liszt Ünnepen fellépő német zenekar

orbán

Az énekes, Blixa Bargeld, politikai üzenetet közvetített a közönség felé, amikor többször is skandálta az „Orbán weg!” (Orbán, takarodj!) mondatot.

Az Einstürzende Neubauten német zenekar október 16-án, az Akvárium Klubban adott koncertjén az énekes, Blixa Bargeld, politikai üzenetet közvetített a közönség felé, amikor többször is skandálta az „Orbán weg!” (Orbán, takarodj!) mondatot.

Ez a kijelentés különös visszhangot keltett, mivel az esemény a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál része volt, amelyet a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium is támogat.

A Liszt Ünnep Fesztivált 2021-ben indították el Liszt Ferenc 210. születésnapjának tiszteletére, és azóta minden évben megrendezik. A fesztivál célja a művészet és a kultúra ünneplése, ahol a fellépők széles spektruma képviselteti magát.

Az eseményt idén október 9-től 22-ig tartják, és a koncertre október 16-án került sor, ami váratlan politikai megnyilvánulást eredményezett.

Az 1980-ban alapított Einstürzende Neubauten több mint négy évtizede jelen van az alternatív zenei szcénában, sajátos, egyedi hangzásvilágukkal. A zenekar különleges hangszerekkel, elektronikus elemekkel és innovatív megoldásokkal alkotja meg saját stílusát, amit „alien pop music” néven emlegetnek, vagyis „népzene idegeneknek és kitaszítottaknak”.

A zenekar legújabb albumát bemutató turné egyik állomása volt a budapesti koncert, ahol a közönség közvetlenül megtapasztalhatta a zenekar egyedi stílusát.

Az eseményre reagálva a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál szervezői nyilatkozatot tettek közzé, amelyben elhatárolódnak a koncerten elhangzott politikai kijelentésektől.

Kiemelték, hogy elkötelezettek a művészetek mellett, és tiszteletben tartják a fellépők és a közönség sokszínűségét, azonban a fesztivál nem helyszíne a politikai véleménynyilvánításnak.

Itt hallgathatsz tőlük csak zenét:

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top