+ Film

Jönnek a legújabb díjnyertes olasz filmek

olasz

Végül Paolo Sorrentino az idei Cannes Filmfesztiválon nagy visszhanggal bemutatott Parthenope című filmjét is elhozza a 22. Olasz Filmfesztivál.

November 8-16. között a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén, a MittelCinemaFesten 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség a budapesti Puskin és Tabán moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A 22. Olasz Filmfesztiválon szerepel többek között Paola Cortellesi színésznő első rendezése, az idén Olaszországban a Barbie-nál és az Oppenheimernél is nagyobb bevételt hozott, számos díjat nyert Miénk lesz a holnap.

A közönség láthatja majd az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Szükséges idő és A család című filmeket.

Vetítik továbbá a 2022-es Sziget Fesztiválon fellépett Margherita Vicario első rendezését, a Berlinalén debütált és számos díjat nyert Gloria! című filmet, a Cicciolinát magasba emelő pornóproducer, Riccardo Schicchi történetét bemutató Diva Futura című alkotást és Paolo Sorrentino az idei Cannes Filmfesztiválon nagy visszhanggal bemutatott Parthenope című munkáját is Gary Oldmannel a főszerepben.

olasz

Különösen sokszínűnek ígérkezik az idei Olasz Filmfesztivál. Itt láthatja majd először a magyar közönség a későbbiekben a Mozinet forgalmazásában a mozikba kerülő a Miénk lesz a holnap című erőteljes, érzelmes, mégis humoros alkotást. Paola Cortellesi ((Maria Montessori, egy élet a gyermekekért, Senki sem ítélkezhet felettem) első rendezése óriási kasszasiker lett Olaszországban, megelőzve a Barbie-t és az Oppenheimert is, és azóta több mint 50 országban nyerte el a nézők tetszését.

A film – melynek főszerepét is Paola Cortellesi alakítja – számos olasz és nemzetközi díjat nyert: 2024-es David di Donatello Díjon hat elismerést zsebelt be, köztük a legjobb első film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színésznő díját, a 2024-es olasz Globo d’Oro-n neki ítélték a legjobb film díját. A 2024-es Sidney Film Festivalon Sidney Film Díjjal méltatták és elvitte a Dragon Award Best International Film díjat is a Göteborg Film Festiválon.

olasz

A család

Megrendítő alkotás Francesca Comencini Szükséges idő című filmje, Fabrizio Gifuni (Szépséges fiatalság, Esélylesők, Szép álmokat!) csodálatos főszereplésével. A film a 63 éves rendezőnő és apja – a 2007-ben elhunyt világhírű filmrendező, Luigi Comencini (Kenyér, szerelem, fantázia, Mindenki haza, A római lány, Don Camillo elvtárs, Pinokkió, Kártyájátek olasz módra) közötti kapcsolatról szól, mutatva, hogy a filmek megmenthetik az emberek életét.

A rendezőnő fiatalkori énjét Romana Maggiore Vergano játssza, aki alakításáért megkapta az idei Velencei Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó Francesco Pasinetti díjat. A fiatal színésznő a Miénk lesz a holnap című filmben is fontos szerepet játszik.

Francesco Costabile (Egy nő, 2022) második filmje, A család megrázó erejű alkotás a két gyermekét egyedül nevelő nőről és volt férjéről, mely a pokol mélyére visz, hogy onnan emelkedjen fel, bármi is legyen az ára. Francesco Gheghi filmben nyújtott alakítása az idei Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó díjat.

Szerepel a kínálatban a 2022-es Sziget Fesztiválon fellépett Margherita Vicario énekes-dalszerző-színésznő első rendezése, a Berlinalén debütált Gloria!. Az 1700-as évek Velencéjének egyik leányintézetében játszódó film az őstehetséggel megáldott Teresa történetét meséli el, aki az Ancien Régime beporosodott színpadán alkotja meg a lázadó, modern popzenét. A budapesti Svájci Nagykövetség együttműködésével bemutatott film a 2024-es olasz Globo d’Oro díjon elnyerte a legjobb első film és a legjobb zene díját, valamint a Seattle International Film Festivalon a zsűri nagydíját.

Igazi kuriózum Giulia Steigerwalt második filmje, a Diva Futura. A film az első olasz pornofilmek producerének titkárnője, Debora Attanasio önéletrajzi írása alapján készült. A 80-as, 90-es évek Olaszországában Riccardo Schicchi ügynöksége a szabad szerelmet pornóvá alakította, és világsztárt csinált Staller Ilonából, Moana Pozziból és Henger Évából. A média által kreált hírnév „Cicciolina” parlamenti megválasztásához és Moana Pozzi polgármester-jelöltségéhez vezetett.

olasz

Set of a new movie by Paolo Sorrentino.
In the picture Celeste Dalla Porta, Dario Aita and Daniele Rienzo.
Photo by Gianni Fiorito

Végül Paolo Sorrentino (A nagy szépség, Ifjúság, Az ifjú Pápa, Az új Pápa, Silvio és a többiek) az idei Cannes Filmfesztiválon nagy visszhanggal bemutatott Parthenope című filmjét is elhozza a 22. Olasz Filmfesztivál.

A fantasy drámában olyan hírességeket láthatunk, mint Celeste Dalla Porta, Silvio Orlando (Április, A fiú szobája, Fényes jövő), Luisa Ranieri (Jó barátnők, Luisa Spagnoli – Csokoládé és elegáncia, The Hand of God), Isabella Ferrari (K úr, Egy tökéletes nap, A nagy szépség), és Gary Oldman. A film forgalmazója a Mozinet.

A legfrissebb filmes cikkek

Népszerűek

To Top