+ Irodalom

Nádas Péter Helyszínelése hátborzongató közeltörténelmi pokolraszállás

nádas péter

A kötetet Nádas Péter pompás, sokszor titokzatos, fény-árnyék központú fotói tovább erősítik, s a képekkel együtt mesél az író…

Élményolvasó – Nádas Péter: Helyszínelés

Veretes szövegek, esszék, cikkek, amelyek igazi nagy erővel hatnak így egy kötetbe formázva – tökéletesen és megragadó őszinteséggel mutatják meg a kádergyerekből lett újságíró, fényképész, majd szépíró Nádas Péter tartásos undorral születő szigorú elfordulását sztálinizmustól, rákosizmustól, kommunizmustól, kádárizmustól.

A címadó Helyszínelés egy véletlen szülte hátborzongató közeltörténelmi pokolraszállás a Svábhegy villájában, ahol Szász Bélát, a Rajk-per nemet mondó koronatanúját kínozták a pribék Péter Gáborék.

A kötetet Nádas pompás, sokszor titokzatos, fény-árnyék központú fotói tovább erősítik, s a képekkel együtt mesél az író, aki az 1968-as csehszlovákiai forradalom internacionalista elfojtása után felhagyott az újságírással, mint diktatúrában tökéletesen értelmetlen tevékenységgel.

Hírlapírói szélmalomharca is dokumentálódik a kötetben – micsoda riport a perzsaszőnyeges irodájában háztartási kekszet faló legendás komcsi megyei párttitkár, Cservenkáné őt fogadó monológjával a névtelen levelek konstruálta valóságról. És milyen lecsupaszítóan izgalmas a fiatal író haragos és kilátástalan levelezése a vén cinikus, hazug puhavonalas csirkefogó Aczél Györggyel.

A Helyszínelés képek és szövegek, képaláírások, alapos széljegyzetek és dokumentumok okosan felépített, néhol a nagyszerű német, W. G. Sebald mozaikos múltfürkészését és emlékezéstechnikáját is idéző mélységesen tisztességes kötete.

Szövegei szikáran pontosak, szigorú ítéletek, becsületes szembenézések a polgári individuumot elpusztító korral, amelynek Nádas sem utasa, sem társutasa hajlandó lenni nem volt, ahogyan az utólagos nosztalgiázásban résztvenni sem kívánt.

A gerinc pedig szépirodalmi történelemkönyvet eredményezett ez esetben.

Szombathy Pál

Népszerűek

To Top