+ Film

Katasztrofális bukás felé tart az új Joker-film

joker

Bár egyik Joker film sem hasonlít a hagyományos képregény-szuperhős filmekre, Hollywood szembesül a „szuperhős-fáradtsággal”…

A Joker: Folie à Deux akár 200 millió dolláros (153 millió font) katasztrofális pénzügyi veszteség felé tarthat, mivel a film siralmas jegypénztári szereplése továbbra is folytatódik, a kritikusoktól érkező folyamatos negatív értékelések és a gyenge nézői visszajelzések közepette.

A Variety jelentése szerint az iparági elemzők úgy vélik, hogy a Joker: Folie à Deux az észak-amerikai mozikban összesen 65 millió dollárt fog hozni, míg a világ többi részén körülbelül 215 millió dollárt, összesen tehát 280 millió dollárt, ami messze elmarad a film becsült 300 millió dolláros gyártási és promóciós költségeitől. A mozik bevételi megosztásával számolva a Variety szerint a filmnek valójában körülbelül 450 millió dollárt kellene keresnie ahhoz, hogy nullszaldós legyen, bár a Warner Bros szerint a valós nullszaldós összeg inkább 375 millió dollár. A stúdió a bevételek növelése érdekében a filmet október 29-én korai bemutatóra küldi a házi szórakoztatásra és a streaming platformokra. Eközben a Rotten Tomatoes oldalán a közönség pontszáma 32%-on áll.

Ennek eredményeként a becslések szerint a film akár 125-200 millió dolláros veszteséget is okozhat a producereknek. A Warner Bros ugyanakkor vitatta ezeknek a számoknak a pontosságát, mondván: „Minden becslés, amit névtelen „bennfentesek” vagy „rivális vezetők” sugalltak, súlyosan téves, és folytatja azt a tendenciát, hogy a pletykákat tényként közlik.”

Ez éles ellentétben áll az első Joker film fogadtatásával. Ugyanazzal a főszereplővel, Joaquin Phoenixszel, és rendezővel, Todd Phillips-szel, a Joker 2019-es premierjén elnyerte a rangos Arany Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon, és Phoenix megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat is; emellett hatalmas kereskedelmi siker volt, 1,08 milliárd dollárt keresett világszerte, ebből 335 milliót Észak-Amerikában.

A Folie à Deux kudarcának okai több tényezőre vezethetők vissza. Az első film meglepetéssikere Phillips, a rendező és társíró pozícióját erősítette meg, ami állítólag lehetővé tette számára, hogy figyelmen kívül hagyja vagy megkerülje a DC Studios követelményeit, amelyek a Batman/Joker szellemi tulajdon gondozói. Utólag nézve, Phillips döntése, hogy musicalt csináljon a Folie à Deux-ből, Lady Gaga főszereplésével, elidegeníthette a képregényrajongókat, akik a film kulcsfontosságú közönségét alkotják, ha egy film nagy sikert akar elérni.

Charles Gant, a Screen International jegypénztári szerkesztője szerint Phillips bukhat emiatt. „Hollywood mantrája mindig az, hogy ugyanazt, de egy kicsit másképp adják a közönségnek. A Joker: Folie à Deux esetében úgy tűnik, Todd Phillips rossz értelemben vett másságot kínált. Az alapközönség azt az üzenetet kapta, hogy nemcsak hogy a film nagyon eltér az elsőtől, de az is, hogy az emberek rossz okok miatt szerették az első Jokert. Általában az emberek nem rohannak fizetni azért, hogy leszidják őket. Hogy ez egy tisztességes összefoglalása-e annak, amit a Folie À Deux valójában nyújt, már irrelevánssá vált – ez az üzenet, amit a rajongók kaptak.”

Bár egyik Joker film sem hasonlít a hagyományos képregény-szuperhős filmekre, Hollywood szembesül a „szuperhős-fáradtsággal”, mivel a látszólag sebezhetetlen karakterek és márkák folytatásai csalódást keltő eredményeket mutatnak. Az olyan filmek, mint az Aquaman and the Lost Kingdom (világszerte 434 millió dollár) és The Marvels (világszerte 200 millió dollár) messze elmaradtak a várakozásoktól – bár ezzel ellentétben a Deadpool és Wolverine (1,33 milliárd) túlszárnyalta azokat.

A folytatások megnövekedett költségei is szerepet játszottak, Phoenix és Phillips állítólag egyenként 20 millió dollárt keresett, míg Lady Gaga 12 milliót.

Gant hozzáteszi: „A film most úgy tűnik, csapdába esett egy kudarcspirálban. A bukásról szóló jelentések elijesztik azokat a szélesebb közönségeket, amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy csökkentsék a mérlegvonalon a vörös tinták áramlását. Valójában a Folie à Deux-nek vannak rajongói, és azok között, akik az IMDb-n értékelték, 18%-uk 8, 9 vagy 10 pontot adott. Persze, ez kisebbség, de ezek a pontszámok nem igazán illenek össze azzal a megbélyegzéssel, hogy ez teljes kudarc lenne.”

(Cikkünk a The Guardian magazin írása alapján készült)

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top