+ Film

38 éve forgatta David Lynch a Kék bársonyt – ma láthatod

David Lynch

A David Lynch Kék bársony című filmjét ma este, azaz október 8-án láthatod a Cinemax csatornáján 21 óra 40 perces kezdettel.

David Lynch „Kék bársony” (Blue Velvet) című filmje egy sötét, pszichológiai thriller, amely az 1980-as évek kisvárosi Amerika idilljének felszíne alatti brutális valóságot tárja fel.

A történet középpontjában Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) áll, aki apja szívrohama után hazatér, és egy eldobott emberi fület talál a város egyik mezején. Nyomozni kezd, és hamarosan felfedezi a kisváros mélyen rejtett titkait.

David Lynch

Jeffrey egyre mélyebbre ássa magát a helyi bűnözés világába, és kapcsolatba kerül egy titokzatos énekesnővel, Dorothy Vallens-szel (Isabella Rossellini), valamint a szadista bűnözővel, Frank Booth-szal (Dennis Hopper).

A film témái között szerepel az erőszak, a szexuális vágy és a perverzitás, miközben Lynch mesterien váltogat a feszültség és a groteszk humor között.

David Lynch

A film központi kérdései a látszólag ártatlan világ mögött rejlő gonosz, illetve az emberi természet sötét oldala, amit Lynch a jellegzetes szürreális vizuális stílusában tár a néző elé.

Az 1986-ban készült 120 amerikai thrillernek nem csak rendezője, de forgatókönyvírója volt David Lynch. A film zenéjét Angelo Badalamenti szerezte (amely lemezt az első magyarországi vetítésen amerikai nyomásban ajándékként adták át a sajtó képviselőinek, nagy szerencsémre köztük voltam – a szerk.) A film két Golden-Globe- és egy Oscar-jelölést kapott.

David Lynch

A Kék bársony című filmet ma este, azaz október 8-án láthatod a Cinemax csatornáján 21 óra 40 perces kezdettel. A filmet október 20-án megismétlik ugyanezen a csatornán 23 óra 35 perctől. A filmet megnézheted a videa.hu oldalán is.

Írta, aki látta: „Megvolt az idei újranézésem is, ugyanis akkora kedvencem ez a film, hogy évente újranézem. Magával ragadó, hipnotikus americana-látomás, amiben Lynch tökéletesen vegyíti a visszafogottabb közönségfilmet a szürrealista ihletettségű audiovizuális ámokfutásával…”

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Népszerűek

To Top