+ Színház

Hegedűs D. Géza: művészetek nélkül nem érdemes élni

hegedűs d. géza

Az interjú során Hegedűs D. Géza a színészek morális felelősségéről is beszélt. Szerinte a színészek nem hazudhatnak a nézőknek.

Hegedűs D. Géza, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és egyetemi docens, 2024 szeptemberében csatlakozott a nemzet színésze címmel kitüntetett művészek köréhez. A színész a Szelfi című műsorban adott interjút, amelyben fontos gondolatokat osztott meg a színművészet jelentőségéről és a színpadon álló színészek felelősségéről.

Hangsúlyozta, hogy a mai, közösségi médiától áthatott világban az emberek még mindig vágyakoznak az élő, emberi szóra, amelyet a színház képes megadni.

A Vígszínházban szeptemberben bemutatott Liliomfi előadásában Hegedűs D. Géza Kányai fogadós szerepét alakítja. A darab központi üzenete, hogy „színház nélkül, művészetek nélkül nem érdemes élni”.

A művész szerint ez a gondolat mindenkihez szól. A színház társadalmi szerepét hangsúlyozta, különös tekintettel a COVID-járvány időszakára, amikor a színházi közösség ráébredt, hogy a közönség nélkül az előadások értelmetlenek.

Az interjú során Hegedűs D. Géza a színészek morális felelősségéről is beszélt. Szerinte a színészek nem hazudhatnak a nézőknek, hiszen a színpadon az igazság közvetítése elengedhetetlen. Ezért a színház erkölcsi példát is mutat a közönségnek, úgy, hogy bemutatja azt is, hogyan nem szabad viselkedni, hogyan nem lenne helyes egymással bánni.

Ezzel a színház egyfajta tükröt tart a társadalom elé, és igyekszik mindenkit megszólítani, függetlenül a politikai vagy társadalmi megosztottságtól.

A kortárs irodalom és a színház kapcsolatáról is szó esett. Hegedűs D. Géza több irodalmi mű adaptációjában is részt vett színészként és rendezőként egyaránt, és kiemelte ennek a kapcsolatnak a fontosságát a művészetben.

Beszélt arról is, hogy Márai Sándor felesége szintén naplót vezetett, ami számára is inspiráló volt.

Végül betekintést nyújtott abba is, hogyan készül fel egy-egy szerepére, különösen a szöveg memorizálásának technikáit illetően. Elárulta, hogy előadások után milyen zenét hallgat, amivel „zavarba hozza a mesterséges intelligenciát”.

A beszélgetést teljes egészében itt tudod megnézni:

(Ezt a cikket a szabadauropa.hu írásának szemlézésével hoztuk létre)

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top