+ Irodalom

Hogyan hat az olvasás mentális egészségünkre?

olvasás

Aki gyakran vesz könyvet a kezébe, az tisztában van vele, hogy az olvasás rendkívül kellemes időtöltés, ráadásul kiváló módja a tudásunk bővítésének is. Ez azonban még nem minden, hiszen ez a tevékenység jelentős mértékben hozzájárulhat mentális egészségünk fenntartásához és javításához is. A könyvek segítenek a stressz csökkentésében, az önreflexió elsajátításában de a nyugodt alvásban is, ezek pedig jelentős mértékben javíthatják az életminőségünket. Az alábbiakban tehát azt a kérdést boncolgatjuk, hogy mégis hogyan hat az olvasás mentális egészségünkre, és miért érdemes beépíteni azt a mindennapjainkba.

Csökkenti a stresszt

Az olvasás egyik legismertebb előnye az, hogy még egy különösen stresszes nap után is képes minket megnyugtatni, kikapcsolni. A hétköznapok tele vannak feszültséggel, aggodalommal, a problémák elől pedig mindenki szeretne néha elmenekülni. Ennek kiváló módja egy jó könyv: az olvasás során eltereljük figyelmünket a saját gondjainkról, pulzusunk csökken, izmaink pedig ellazulnak, így egyfajta meditatív állapotba kerülünk. Ilyenkor egy másik világban találjuk magunkat, ahol persze vannak konfliktusok, nehéz helyzetek, ezeket azonban nem nekünk kell megoldanunk: az egyetlen dolgunk az, hogy lapozunk egyet és reménykedünk abban, hogy kedvenc karakterünk végül révbe ér.

Fejleszti az empátiát

A könyvek révén embereket ismerünk meg, és megtapasztaljuk azt, hogy mások hogyan reagálnak bizonyos szituációkra. Ebből nagyon sokat tanulhatunk, egyebek mellett azt is, hogy nem biztos, hogy másoknak is ugyanaz jelenti a megoldást, mint nekünk. Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egyedül a mi véleményünk a helyes, és ha az életben ennek soha senki nem mond ellent – vagy azt egyszerűen nem halljuk meg – könnyen lehet, hogy képtelenek leszünk empatikusan hozzáállni másokhoz.

Ha sokat olvasunk, megismerjük más emberek, karakterek mentális állapotát, kétségbeesett helyzetét, a döntéseik mozgatórugóját, ez pedig óriási segítségünkre lesz az életünkben is. Ha tehát egy ismerősünk kerül nehéz helyzetbe, és hoz olyan döntést, amivel alapvetően nem értünk egyet, könnyebb lesz beleképzelni magunkat a helyzetébe, megérteni a szempontjait és szándékait is. 

Bár sokan ellenszenvvel gondolnak vissza rájuk, a kötelező olvasmányok nagy része kiváló alap az empátia fejlesztésére: ezek a történetek gyakran feszegetnek komoly morális kérdéseket, az innen szerzett információkat pedig később – egy kis tudatossággal – könnyedén alkalmazhatjuk a saját életünk valós helyzeteire is.

Segít abban, hogy önreflexiót gyakoroljunk

Az olvasás lehetőséget ad a személyes fejlődésre is. Ebben természetesen segítséget nyújthatnak a spiritualitással foglalkozó, önsegítő könyvek, de a kedvenc regényeink is, hiszen ezeknek köszönhetően új perspektívákat fedezünk fel, megismerjük mások döntéseit a mienkhez hasonló helyzetekben. Saját hibáinkat sokszor nehezen ismerjük fel, másokét azonban könnyen észrevesszük, ha tehát egy esendő karakterben magunkra ismerünk, lehetőségünk nyílik az önreflexióra, ezáltal pedig az önfejlesztésre. Ha egy kicsit jobban megértjük a saját viselkedésünket, érzelmi reakcióinkat, jelentős mértékben javíthatjuk mentális egészségünket – tulajdonképpen észrevétlenül.

Hozzájárul a kapcsolatok építéséhez 

Az olvasás alapvetően magányos tevékenység, mégis könnyen vezethet szociális interakciókhoz. Beléphetünk könyvklubokba, online közösségekbe, ahol kibeszélhetjük magunkból az éppen olvasott regénnyel kapcsolatos érzéseinket és meghallgathatjuk mások álláspontját is, ami sokszor abban is segít, hogy teljesen új fényben lássuk az adott olvasmányt.

Egy új ismerőssel is azonnal közös nevezőre juthatunk, ha kiderül, hogy mindketten könyvrajongók vagyunk: két, egyébként introvertált ember akár hosszú órákon keresztül is képes lehet egy izgalmas eszmecserére, ha olyan témát találnak, ami mindkettőjük számára érdekes. Azzal talán nem okozunk meglepetést, hogy az emberi kapcsolatok rendkívül sokat jelentenek a mentális egészségünk szempontjából, keressünk tehát olyan barátokat, akikkel együtt is felfedezhetjük az olvasás örömét.

Fejleszti a kognitív képességeket

A kognitív kompetencia azt jelenti, hogy képesek vagyunk megismerni és felismerni új dolgokat, helyzeteket és problémákat, majd azokat elemezve megtalálni a lehető legjobb megoldást. Talán nem meglepő, hogy ezen képesség fejlesztése milyen pozitív hatással járhat a mentális egészségünkre: ha könnyen hozunk döntést, csökken a stressz-szintünk, kevesebbet szorongunk és egyszerűbben túl tudunk lépni a mindennapi apró nehézségeken. 

Mivel ezek a készségek a legegyszerűbben gyerekkorban fejleszthetők, rendkívül fontos, hogy az olvasás már egészen fiatal kortól az életünk része legyen: segítségével bővül a szókincs, erősödik a nyelvi érzékenység, az érvelési képesség, a memória és az íráskészség is. Érdemes tehát már az egészen kicsi gyerekekkel megszerettetni a könyvek világát, hogy később a komolyabb regények, kötelező olvasmányok se jelentsenek problémát.

Javítja az alvásminőséget

Érdemes megfigyelni, hogy ha lefekvés előtt a telefonunkkal foglaljuk el magunkat vagy tévét nézünk, sokkal nehezebb lesz az elalvás. Ennek biológiai oka van, hiszen esténként szervezetünk a melatonin nevű hormon termelésével segíti az elalvást. A melatonin szintje sötétben emelkedik, ha tehát lefekvés után még a képernyőt bámuljuk, a hormon szintje csökkenni fog, az egész napos fáradtság elkerülése érdekében ezért az ágyban már csak az olvasásra koncentráljunk. Ha így teszünk, testünket és agyunkat is felkészíthetjük a nyugodt pihenésre, ami a mentális egészségünk szempontjából elengedhetetlen.

Az olvasás mindannyiunk érdeke!

A könyvek remek kikapcsolódást jelentenek egy nehéz nap után, láthatjuk azonban, hogy ennél sokkal többre is képesek. Segítségükkel javul a memóriánk, nő a szókincsünk, csökken a stressz-szintünk de egy jó könyvnek köszönhetően önismeretet és empátiát is tanulhatunk. A mentális egészség testünk állapotára is kihat, ezért ne vegyük félvállról: lássuk be, hogy az olvasásnál hasznosabb hangulatjavítót keresve sem találhatnánk.

Népszerűek

To Top