+ Irodalom

Ed Conway hat nyersanyag történetén át írja le a múltat és a jövő irányait

ed conway

Ed Conway a só, a homok, a vas, a réz, a kőolaj és a lítium útját meséli el, keresztül az időn, a történelmen, valamint a kulcshelyeken át.

Élményolvasó – Ed Conway: Anyagi világ – Múltunk és jövőnk hat nyersanyag történetén át elmesélve

A brit gazdasági újságíró nagyszerű munkája ékes példa az angolszász ismeretterjesztő műfaj erejére: semmi szárazság, semmi unalmas adatmotyogás, belterjes „tudományos“ homály, viszont helyette remek történetfűzés, szellemes, életteli példákkal és hasonlatokkal, végig közérthető, szenvedélyes anyagfeldolgozás – és itt valódi anyagokról van szó.

Conway ugyanis a só, a homok, a vas, a réz, a kőolaj és a lítium útját meséli el, keresztül az időn, a történelmen, valamint a kulcshelyeken át a föld mélyétől a gyárakig, erőművekig, boltok polcáig.

Rengeteg meghökkentő adat, izgalmas részlet sorjázik az anyagi világ átfogó képével ismerkedve, a szerzőt pedig az alaposság és kíváncsiság mellett az erős dramaturgia jellemzi, így válik egy homokszemcse vagy egy rézhuzal roppant izgalmas állomássá a nagy egész történetben.

Megtudjuk például, II. Sándor orosz cár miért tette a később Ukrajnához került Donbasz-vidéket a kohászat központjává, hogyan vesztette el a gazdaságtörténet híres fogadását az entomológus, aki a nyersanyagok hosszú távú áremelkedését jósolta, vagy miért telepítettek a britek négyezer kilométer tüskés sövényt Indiában a sócsempészek ellen, s eközben bejárjuk a világ legérdekesebb bányáit, lelőhelyeit, gyárait és erőműveit.

Ed Conway könyve iskolapélda a komoly tudás szórakoztató formába öntésére tömören, ami igen ritka képesség. Hatalmas kedvencem, a mulattatva tanító, zseniális Bill Bryson szelleme suhant el karosszékem felett e könyv olvasása közben.

Szombathy Pál

Ed Conway írói munkásságáról:

Ed Conway brit újságíró, író és közgazdász, akit leginkább gazdasági és politikai újságírásáról ismernek. Ő a Sky News gazdasági szerkesztője, és rendszeresen publikál a The Times-ban is. Conway szakértői elemzéseivel a globális gazdasági trendeket, politikai döntéseket és ezek hatásait tárgyalja, különösen a brit gazdaság és politika területén.

Ed Conway első könyve, „The Summit: The Biggest Battle of the Second World War – Fought Behind Closed Doors” (2014), a történelem egy kritikus eseményét dolgozza fel: az 1944-es Bretton Woods-i konferenciát. Ez a találkozó volt az alapja a modern pénzügyi világrendszernek, amely megalapozta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank létrehozását. A könyv részletes betekintést nyújt a konferencia kulisszatitkaiba, különös hangsúlyt fektetve a brit-amerikai viszonyra és a globális gazdasági hatalmi harcokra.

Conway másik jelentős műve, „Material World: The Six Raw Materials That Shape Modern Civilization” (2022), a világ alapvető nyersanyagainak, mint az olaj, a réz, a szilícium, az arany és más erőforrások globális hatását elemzi. A könyv azt vizsgálja, hogy ezek az anyagok miként formálták a modern civilizációt és a geopolitikai viszonyokat, különös tekintettel a klímaváltozás és a technológiai fejlődés összefüggéseire.

Conway írásai érdekfeszítőek és részletesek, mivel nemcsak gazdasági kérdéseket tárgyalnak, hanem történelmi és politikai kontextusba is helyezik őket. Munkássága nagy hatással van a közgazdasági és politikai diskurzusokra, és különösen releváns a globális gazdasági válságok és a nemzetközi pénzügyi rendszerek működésének megértésében.

Népszerűek

To Top