+ Irodalom

Berg Judit, Temesi Ferenc, Végh Attila – A Prima Primissima-díj Irodalom kategória résztvevőiről

prima primissima-díj

Berg Judit, Temesi Ferenc és Végh Attila hármasából kerülhet ki a 2024-es Prima Primissima-díj győztese, aki 20 millió forintot kap.

Berg Judit, Temesi Ferenc és Végh Attila hármasából kerülhet ki a 2024-es Prima Primissima-díj győztese, aki 20 millió forintot kap.

Berg Judit, író

Az ELTE-n magyar–angol szakos tanári diplomát szerzett. Első kötete, a Hisztimesék 2005-ben jelent meg. A Rumini meghozta számára a sikert, amelyet több újabb sorozat követett. Munkáját számos szakmai és közönségdíjjal jutalmazták. Művei az óvodásoktól a felnőttekig minden korosztályt megszólítanak. Több könyve kötelező és ajánlott olvasmány magyarországi és határon túli iskolákban.

prima primissima

Budapest, 2018. június 7.
Berg Judit József Attila-díjas író beszél a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvénye megnyitóján a Vörösmarty téren 2018. június 7-én. Az idei könyvhétre több mint 300 új kiadvány jelent meg, a Vörösmarty téren több mint 180 kiállító, 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálatából válogathat a közönség.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Két kis dínós meséi három éven át az UNICEF munkáját segítették. Művei alapján színpadi adaptációk, filmek, diafilmek, játékok készülnek. Lengemesék rajzfilmjei közel tizenöt nemzetközi fesztiváldíjat hoztak el. A József Attila-díjas író több mint nyolcvan könyv szerzője.

Temesi Ferenc, író, műfordító, drámaíró, forgatókönyvíró

A József Attila Tudományegyetem magyar–angol szakán végzett. 19 évesen jelent meg első írása. 9 év múlva kézbe vehette első, játékos, ironikus, a hagyományos elbeszélés megszüntetésére irányuló írásokat tartalmazó novelláskötetét. A Kölcsön Idő a világ első újságregénye. Saját maga is visszatérő szereplője történeteinek.

prima primissima

Írt már regényt tarot kártyára, Ji-King-jóslatokra vagy sakkjátszmára. Por című regénye a legsikeresebb, amellyel létrehozta a szótárregény műfaját. A Kossuth- és József Attila-díjas író jegyzi Bartók Béla „lélekrajzát”, sőt papírra vetette saját apja történetét is besúgói jelentésekre alapozva.

Végh Attila, költő, próza- és esszéíró

Gödöllőn agrártudományi, Debrecenben filozófia szakon szerzett diplomát. Első versei az Élet és irodalomban jelentek meg. Verseiben a költészet és a filozófia gondolkodásmódját ötvözi. Alkotásait a nyelvi játékosság, szózsonglőrködés és nyelvi humor, valamint jellegzetes szókimondása jellemzik. A József Attila- és Arany János-díjas költő a belső igazságok keresője.

Halálcsillag című esszékötetében személyes élethelyzetekből kiindulva ás le azok mélyére, és a szellemi találkozások fontosságáról értekezik. Számos műfajban alkot, verseket, novellákat, esszéket, regényeket, tanulmányokat ír. Huszonhat kötete látott napvilágot. Néhány éve természetfilmeket készít.

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top