+ Színház

Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán magas művészeti díjban részesül

tóth ildikó

Az idei Tolnay Klári Művészeti Díjat Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán színművészek kapják meg pénteken a Nógrád vármegyei Tolnay Klári Emlékházban.

Fotó: Kiss László

Az idei Tolnay Klári Művészeti Díjat Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán színművészek kapják meg pénteken a Nógrád vármegyei Mohorán működő Tolnay Klári Emlékházban – írta a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület-Emlékház elnöke szerdán.

Balla István elmondta: a díjat a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért adományozza a Tolnay Klári Díj Kuratóriuma.

Az ünnepségen megemlékeznek Tolnay Klári születésének 110. évfordulójáról, valamint felavatják az emlékház felújított kápolnáját és kemencéjét is – tette hozzá.

Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház tagja színházi szerepei mellett játszott A Viszkis című akciófilmben, a Csocsó, avagy éljen május elseje! , a Csinibaba című vígjátékokban és a Jadviga párnája című filmdrámában.

Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész – aki 2022-2023 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt – színházi szerepei mellett rendezett is, például Oscar Wilde Bunbury című darabját, játszott a Linda, az Életképek és a Szomszédok című tévéfilmekben, számos szinkronszerepe között a Nagy durranásban Charlie Sheen, a Nevem: Senkiben Terence Hill magyarhangja volt.

Mint Balla István elmondta, Tolnay Klári születésének 110. évfordulója alkalmából indult el a kezdeményezés, hogy felújítsák az emlékház kápolnáját és százéves palóc kemencéjét. Az értékmentés Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Schmittné Makray Katalin támogatásával jött létre.

Elmondta azt is, hogy a Tolnay Klári életmű-kiállításnak otthont adó, több mint százéves palóc parasztház kertjében áll a házzal egyidős melléképület, amely egykor a porta nyári konyhája és szabadtéri kemencéje volt. 24 évvel ezelőtt, amikor Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök megnyitotta a Tolnay Klári Emlékházat, a kapuban palóc hagyomány szerint e kemencében sütött kenyérrel, sóval kínálták.

Az idei ünnep alkalmával a felújított kemencében sült finomságokkal köszöntik a Tolnay-díj kitüntetettjeit és az ünneplő közönséget.

A művészeti díj adományozásáról 2014-ben, a legendás színésznő születésének 100. évfordulóján döntöttek.

A Tolnay Klári-díjat 2015-ben Vándor Éva és Reviczky Gábor, a következő évben Kubik Anna és Venczel Vera, 2017-ben Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás kapta, majd Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor vehette át.

Az utóbbi években Nagy Anna, Szegedi Erika, Cserhalmi György, Tóth Enikő, Blaskó Péter, Szersén Gyula, Haumann Péter és Lukács Sándor színművészek, valamint Rátkai Erzsébet jelmeztervező és Nagy Viktor rendező kapta meg a Tolnay Klári-díjat. Az elismerést tavaly Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán színművészeknek ítélték oda.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top