+ Képzőművészet

Végre a közönség elé kerül a leghatalmasabb magyar magángyűjtemény, a Lusztig

lusztig

A MODEM gyűjteményének alapját az intézménynél letétbe helyezett Antal-Lusztig-gyűjtemény adja, most részletekben kiállítják.

Csütörtökön folyóirat-bemutató, kurátori tárlatvezetés, valamint Intézményfikciók: Egy debreceni művészeti kar lehetőségei címmel kiállításmegnyitó várja az érdeklődőket.

Pénteken öt órától több alkalommal látható a Sirr című táncelőadás a Gradient Kortárs Balett Debrecen előadásában, majd hét órától a Subtones ad koncertet a belső kertben. Kilenctől ugyanitt Zságer Balázs és Katona Kati immerzív audiovizuális előadása hallható.

Szombaton múzeumpedagógiai foglalkozás és Ringató várja a látogatókat, majd 17 órától Bordos László Zsolt tart előadást Hogyan jutottunk el az épületvetítésig? címmel. Aznak adját át a MODEM-díjat, majd kerekasztal-beszélgetést tartanak Váradi Ferenccel, Török Krisztán Gáborral és a Random Trip formáció tagjaival a Hanyas vagy? című kiállításhoz kapcsolódóan, amelyben 19 órától kurátori tárlatvezetés is lesz.

Este nyolctól Bordos László Zsolt épületvetítése lesz látható, kilenctől pedig a Random Trip lép fel. Az estét dj session zárja.

Több mint 3000 négyzetméternyi kiállítóterével 18 évvel ezelőtt, 2006 őszén nyílt meg a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen belvárosában. A művészeti központ Magyarország második legnagyobb kiállítóhelye, a legkorszerűbb technikával felszerelve – tudatta az intézmény.

Az elmúlt években a MODEM a modern és kortárs nemzetközi művészeti élet egyik meghatározó közép-európai regionális központjává vált, ahol olyan neves művészek munkáit láthatta a közönség, mint például André Kertész, Alekszej Komar, Bill Viola, Odilon Redon, Pablo Picasso, Georges Rouault, a Blue Noses vagy épp Leonardo da Vinci.

Ugyanakkor a debreceni művészeti központ kiemelt figyelmet fordít a modern és kortárs hazai képzőművészet bemutatására, ott kapott helyet többek között Aba-Novák Vilmos életmű-kiállítása, Nagy István, Bukta Imre, Sándorfi István vagy a Franciaországban élt, világhírű Reigl Judit tárlata.

A MODEM gyűjteményének alapját az intézménynél letétbe helyezett Antal-Lusztig-gyűjtemény adja: Antal Péter debreceni gyűjtő nagyapja, Lusztig Sámuel anyagát folyamatosan bővítve, az elmúlt évtizedekben létrehozta az egyik legnagyobb és legjelentősebb hazai modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményt.

A MODEM vállalta, hogy ezt – részletekben – a közönség elé tárja, így a gyűjteményből minden évben kiállítást rendeznek egy-egy művész munkássága vagy egy-egy meghatározott téma köré csoportosítva a gyűjtemény darabjait.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Népszerűek

To Top