+ Építészet

A természetes fény ablakon bejutó mennyiségének és irányának leghatékonyabb szabályozási módja

természetes fény

Egyre gyakrabban találkozhatunk az ablakokon olyan árnyékolóval, amely első ránézésre egy gigantikus méretű reluxát formáz. Ellenben ez kívül van felszerelve, mérete is sokkal nagyobb, ráadásul jóval erősebb és stabilabb.

A zsaluzia nagyon népszerű, mert kiváló lehetőséget nyújt a fényszabályozásra, és nagyobb nyílászárókra is könnyedén alkalmazható. Arról nem is beszélve, hogy modern és letisztult stílusa kifejezetten esztétikus megjelenést nyújt a homlokzat számára, legyen szó bármilyen épületről.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan működik ez, a Topredőny által is forgalmazott kiváló kültéri árnyékoló, mik az előnyei, és milyen funkciói vannak.

Hatékony eszköz a természetes fény szabályozására

A zsaluzia elsősorban nem a fénykizárás, hanem a fényszabályozás mestere. Bár alkalmas arra is, hogy kint tartsa a világosságot, de ebben a tekintetben nem múlja felül a redőnyt. A zsaluzia lehetővé teszi a természetes fény irányítását és szűrését a belső térben.

Ez a remek tulajdonság az állítható lamelláknak köszönhető, amelyek dőlésszögének a megváltoztatásával aprólékosan lehet szabályozni a bejutó fény erősségét és irányát. Ha az a szándékunk, hogy mindig az aktuális fényviszonyoknak, illetve igényeinknek megfelelően jusson be a fény, akkor a zsaluzia tökéletes megoldás lesz számunkra.

Miért jó az, ha szabályozzuk a fény beáramlását?

A zsaluzia teljesen felhúzva szabadon hagyja az ablakot, ilyenkor minden kinti fény bejut a házba. Leengedve majdnem teljesen be lehet vele sötétíteni, vagy pedig a lamellák mozgatásával beállítani a kívánt mennyiséget és dőlésszöget.

Amikor például túl erősen süt a nap, vagy olyan szögből, ami zavaró, akkor lehet ezzel a funkcióval irányítani az árnyékolás mértékét. Ha például meg akarunk nézni egy filmet a tévében, de pont erősen betűz a nap, amitől nem látjuk a képernyőt, akkor ezzel ki lehet szűrni ezt.

Amennyiben félárnyékot szeretnénk elérni, mert esetleg az passzol a hangulatunkhoz, vagy pihennénk egyet délután a kanapén, az is lehetséges. Tehát az is egy opció, hogy közvetlenül bejut a fény, illetve az is, hogy szórtan engedjük be a helyiségbe. Viszont ebben az esetben is egy természetes megvilágítást kapunk.

A zsaluzia jó tulajdonságai ezzel nem érnek véget

A beérkező napfény mellett a napenergia mennyiségét is csökkenti a zsaluzia, ami nyáron azért előnyös, mert nem melegszik át annyira a belső tér. Így kevesebb használatot igényel a klímaberendezés is, ami energiatakarékosságot is jelent.

Mindemellett télen is bizonyos mértékben javíthatja a hőszabályozást, hiszen a zsaluzia egy védőréteget képez az ablaküveg előtt, amivel csökkenthetők a fűtési költségek is. A lamellák segítségével úgy tudjuk biztosítani a privát szféránkat, hogy közben nem zárjuk le teljesen az ablakot, nem zárjuk ki a fényt, mi pedig kilátunk.

A zsaluzia árnyékol, szabályozza a fényt, védi a helyiséget a melegtől és a hidegtől, ezáltal javítja a komfortérzetünket is.

Népszerűek

To Top