+ Irodalom

Ozsváth Sándor beszédtanár szakmai tudása sokaknak fog hiányozni

Ozsváth Sándor

Ozsváth Sándor kiegyensúlyozott, barátságos, segítőkész személyisége, szakmai tudása nekünk és tanítványainak is hiányozni fog.

Hetvennégy éves korában elhunyt Ozsváth Sándor beszédtanár, művelődéstörténész, színjátszórendező, újságíró – tudatta a család  pénteken.

Ozsváth Sándor, aki csaknem három évtizeden át volt a közmédia beszédtanára, csütörtökön hunyt el Debrecenben.

Ozsváth Sándor Szamosszegen született 1950-ben, gyermekkorát Nagyecseden töltötte. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának diákjaként kezdett a történelem, az irodalom és a színjátszás iránt érdeklődni.

1975-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakára, ahol 1979-ben vette át diplomáját. A tanítás és tanulás mellett amatőr együttesekkel dolgozott Püspökladányban (Veritas), Nyíregyházán (Bessenyei Stúdió) és Debrecenben (Alföld Ifjúsági Színpad). 1978-82-ig a Debreceni Kölcsey Ferenc Városi és Megyei Művelődési Központ munkatársa (előadó és bábrendező) volt, és évekig szerkesztette a Debreceni Hívogató című periodikát.

1982-től nyugdíjazásáig a Debreceni Tanítóképző Főiskola (később Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola) oktatója volt, előbb az anyanyelvi, majd a közművelődési, később a társadalomtudományi tanszéken. Oktatott gyermek- és ifjúsági irodalmat, beszédművelést, színjátszást és drámapedagógiát, művelődéstörténetet.

Évekig színjátszó együttest vezetett, monodrámákat rendezett, és egy gyermekopera ősbemutatója is fűződik a nevéhez (Csenki Imre–Vargha Balázs: A tücsök és a hangyák, 1984).

Egyik létrehozója, majd szakmai irányítója volt a kommunikációs képzésnek, a szakon beszédtechnikát, retorikát, esztétikát, műelemzést, műkritikát és sajtófotót tanított.

Hosszabb-rövidebb ideig vendégoktatóként is tevékenykedett: dráma- és színháztörténetet tanított a Debreceni Ady Endre Gimnázium első végzős osztályának, színpadi beszéd- és mozgástechnikát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozata magánénekeseinek, drámajátékot a Bessenyei György Tanárképző Főiskola népzenészeinek, retorikát a KLTE pszichológus hallgatóinak. Nyaranta magyarságismereti táborokat szervezett és vezetett külhoni magyar fiataloknak.

1996 óta tanította a Magyar Rádió munkatársait (Debrecenben), 2013 óta pedig az MTVA kötelékében folytatta beszédtanári tevékenységét.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, többek között 1994-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is kiérdemelte.

„Kiegyensúlyozott, barátságos, segítőkész személyisége, szakmai tudása nekünk és tanítványainak is hiányozni fog” – olvasható a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány méltatásában.

Népszerűek

To Top