+ Film

James Cameron nagyon keményen beszólt a kritikusainak

James Cameron

A 70 éves James Cameron jelenleg további három Avatar folytatáson dolgozik, valamint egy nem fikciós könyv adaptációján.

James Cameron visszaszólt azoknak a kritikusoknak – és filmnézőknek – akik a filmjeiben szereplő párbeszédeket bírálják. Az Empire magazinnak adott interjújában, a Terminátor 40. évfordulója alkalmából, Cameron elmondta, hogy ma már bizonyos részeket „kínosnak” tart a filmből, de összességében elismerésre méltó alkotásnak tartja azt, figyelembe véve az akkori rendelkezésre álló forrásokat.

„Egyik párbeszéden sem érzem kínosan magam” – tisztázta, „de úgy tűnik, hogy nekem alacsonyabb a kínossági küszöböm, mint sokaknak a párbeszédek kapcsán. Tudod mit? Mutasd meg nekem a négy legnagyobb bevételű film közül hármat, amit te csináltál, és akkor majd beszélhetünk a párbeszédek hatékonyságáról.”

Cameron rendezte minden idők legnagyobb bevételű filmjét, a 2009-es Avatar-t, amely 2,9 milliárd dollárt hozott, valamint a harmadik és a negyedik helyezettet is, az Avatar: A víz útja (2,3 milliárd dollár) és a Titanic (2,2 milliárd dollár) filmeket.

A rendező a 2022-es interjújában harciasan reagált azokra, akik kritizálják az Avatar filmeket a népszerűségük ellenére:

„A trollok szerint senkit sem érdekel a film, és senki nem emlékszik a szereplők nevére vagy arra, hogy mi történt benne” – mondta Cameron. „Aztán megnézik újra a filmet, és azt mondják: ‘Ó, oké, bocsánat, most inkább befogom a számat.’ Szóval emiatt nem aggódom.”

Ugyanebben az interjúban kitért arra is, hogy néhány néző az Avatar: A víz útja háromórás játékidejére panaszkodott. „Nem akarok senkit hallani panaszkodni a film hosszúsága miatt, amikor egyhuzamban néznek meg nyolc órányi [tévéműsort]” – mondta Cameron.

„Szinte meg tudom írni a kritikák ezen részét: ‘A fájdalmasan hosszú, háromórás film…’ Ugyan már, adjatok egy szünetet. Láttam, ahogy a gyerekeim öt egyórás epizódot néznek végig egyben. Az a nagy társadalmi paradigmaváltás, aminek meg kell történnie: rendben van felállni és elmenni pisilni.”

A 70 éves Cameron jelenleg további három Avatar folytatáson dolgozik, valamint a The Last Train From Hiroshima: The Survivors Look Back című, nem fikciós könyv adaptációján.

Cameron erőteljes válasza Francis Ford Coppola hozzáállására emlékeztet, aki szintén hangsúlyozta, hogy sok kritikus kezdetben nem szerette legjobban értékelt filmjeit, valamint Ridley Scottra, aki most a Gladiátor II. római epikus filmjének népszerűsítésére készül.

Tavaly Scott, aki 86 éves, azoknak üzent, akik szkeptikusak voltak a történelmi pontossággal kapcsolatban a Napoleon című életrajzi filmjében: „Keress magadnak egy életet”, majd hozzátette: „Elnézést, haver, ott voltál? Nem? Akkor fogd be.”

Amikor azt mondták neki, hogy a franciáknak sem tetszik a film, így reagált: „A franciák saját magukat sem szeretik,” majd erőteljesen válaszolt azoknak is, akik kétségbe vonták az idegenek létezését: „Hogy építették az egyiptomiak a piramisokat? Húsz tonnás köveket görgettek rönkökön? Ugyan már, fejezd be!”

(A cikkhez a The Guardian írássát használtuk)

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top