+ Film

Pap Vera, Dunai Tamás, Pásztor Erzsi – A cannes-i díjas Angi Vera ma

Angi Vera

Az Angi Vera című filmet ma este, azaz szeptember 19-én láthatod az M5 csatornáján 21 óra 10 perces kezdettel.

Az Angi Vera rövid története:

1948. Angi Vera, az árvalány, egy vidéki kórházban segédápolónő. Miután nyíltan bírálta a munkahelyén lévő tűrhetetlen állapotokat, a vezetés jobbnak látta, ha bentlakásos pártiskolába küldik a szókimondó lányt.

Ott hamar pártfogóra talál, a régi aktivista, Traján Anna személyében. Annából a mozgalom és az átélt szenvedések kiölték az emberi érzéseket, megvet és gyűlöl mindent, ami másokat boldoggá tesz.

Angi Vera

A megszeppent és befolyásolható Angi Verát sikerül maga mellé állítani, és elkezdi a lány „ideológiai” nevelését…

A film az ötvenes évek léleknyomorító világát mutatja be, azt a korszakot, amikor még a rendszer hívei is bármikor áldozattá válhattak.

Angi Vera

A film a Cannes-i Filmfesztiválon Fipresci-díjat nyert, és a világ számos más, rangos filmfesztiváljairól is díjesővel tért haza.

Az 1979-ben készült 92 perces magyar filmdráma rendezője Gábor Pál volt, aki a forgatókönyvet Vészi Endrével közösen írta. Az operatőr Koltai Lajos volt, a zeneszerző pedig Selmeczi György.

Az Angi Vera című filmet ma este, azaz szeptember 19-én láthatod az M5 csatornáján 21 óra 10 perces kezdettel. A filmet megismétlik másnap ugyanezen a csatornán 23 óra 40 perckor.

Írta, aki látta: „Kétség nem fér hozzá, jó film, és még jobb történet.
Így tanítják ma már: „Az Angi Vera új fejezetet nyitott a magyar filmtörténetben. A rendezők 1978-tól kezdve nyíltan dolgozták fel az ötvenes évek kommunista diktatúráját – ezt a ciklust nevezik ötvenes évek-filmeknek.”

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

Népszerűek

To Top