+ Színház

Bántalmazás érte a Rómeó és Júlia címszerepében fellépő fekete színésznőt

Francesca Amewudah-Rivers

Francesca Amewudah-Rivers: Tudom, milyen fekete testben élni. A rasszizmussal nap mint nap meg kell küzdenünk.

Francesca Amewudah-Rivers színésznő, aki idén szerepet kapott a Rómeó és Júlia egy előadásában, faji alapú online zaklatás áldozata lett, és felhívást intézett az iparág szereplőihez, hogy védjék meg a fekete és barna bőrű színészeket.

A támadások azt követően kezdődtek, hogy a Jamie Lloyd Company színházi társulat áprilisban bejelentette az előadás szereposztását, amelyben Amewudah-Rivers Júliát, míg a Pókember sztárja, Tom Holland Rómeót játszotta.

Francesca Amewudah-Rivers elmondta, hogy a zaklatások közepette még halálos fenyegetéseket és gyűlölködő leveleket is kapott, így nem érezte magát biztonságban, miközben az előadáson dolgozott a Duke of York’s színházban.

„Sok nap volt, amikor nem tudtam, hogyan fogom végigcsinálni” – mondta.

A 26 éves színésznő, aki idén jelölést kapott a Black British Theatre Awards-on, kiemelte, hogy az előadás minimalista díszlete és közeli kamerás felvételei mentálisan is megterhelték.

A zaklatás nemcsak őt, hanem családját, barátait, valamint az előadás szereplőit és stábját is megviselte. A Jamie Lloyd Company akkoriban közösségi médiában nyilatkozott, elítélve a zaklatást, és jelezve, hogy a további támadásokat jelenteni fogják.

Az eset miatt több mint 800, főként fekete színésznő és nem bináris művész írt alá egy nyílt levelet, amelyben szolidaritásukat fejezték ki Amewudah-Rivers mellett, köztük Lashana Lynch, Sheila Atim és Freema Agyeman is.

Amewudah-Rivers az esetet egy „rendkívül nehéz” bevezetésnek nevezte a West End világába. Elmondta:

„Tudom, milyen fekete testben élni. A rasszizmussal nap mint nap meg kell küzdenünk, így tudatában voltam annak, hogy valami ilyesmi megtörténhet.”

A színésznő hangsúlyozta, hogy iparági szinten szélesebb körű beszélgetésekre van szükség a nem fehér színészek védelmének érdekében. Szerinte nem elég, ha színpadon képviselik a közösségeiket, szükség van egy támogató háttérre is, amely biztosítja a biztonságot.

„Nem tudunk a legjobban teljesíteni, ha nem érezzük magunkat biztonságban” – tette hozzá.

Amewudah-Rivers úgy véli, hogy az ő szereposztására érkezett reakciók azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság színházi szektora még mindig elmarad a színpadi faji sokszínűség tekintetében.

„Az, hogy ekkora felháborodást váltott ki, hogy ebben a szerepben szerepeltem, azt jelzi, hogy még hosszú út áll előttünk” – mondta, hozzátéve, hogy nem ő az első fekete Júlia, és biztos abban, hogy nem is az utolsó lesz.

(A cikk a The Gurdian írása alapján készült)

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top