+ Film

Leleplező dokumentumfilm a multinacionális cégek adóelkerülési gyakorlatáról

multinacionális

Hiába csak néhány konkrét példát sorol föl, ne legyenek illúzióink! A világ többi részén ugyanilyen folyamatok zajlanak!

Oly sok koncertfelvételes és művészettörténeti bemutató után végre teljesen más témakörben készült nem fikciós alkotás jelenik meg a Pannónia gondozásában.

Most egy globális gazdasági jelenség kerül a fókuszba, amely sokak számára lehet bicskanyitogató.

A találóan csak Adóztass, ha tudsz címet viselő film angolul egy szójátékot süt el a „Kapj el, ha tudsz”-ra, és ennél jobb címet aligha lehetett volna adni a közel 2 órás tényfeltáró mozinak.

A néhol vicces, de többször sokkoló dokumentumfilm a mamutcégek és a kisemberek közötti pénzügyi szakadékra mutat rá még jobban olyan, általunk is igen jól ismert multikkal példázva, mint a McDonald’s, a Google vagy az Ikea.

A néző szemtanúja lehet annak, ahogy ezek a vállalatok kijátsszák az adórendszer hibáit, cinkosokat keresnek, és kibújnak a törvény alól, miközben az egyszerű kisemberek egyenlőtlenséggel és az egyre növekvő megszorításokkal szembesülnek.

Mialatt a gazdasági mogulok kifosztják a gazdaságainkat ─ offshore számlákon keresztül a bankokat is bevonva ─, egy ponton felmerül a kérdés: mekkora a politikusok bűnrészessége ezekben az esetekben, amelyeket a mezei halandó csak úgy emleget: adócsalás.

S míg az egyszeri nép tagjait ezért busásan megbüntetik, vajon a többiek mégis hogy tudják megúszni? Az EU-tól Svájcon át az USA-ig, több bankláncnál kutatják fel az alkotók e „rejtélyeket”, érthetővé téve az egész folyamat mechanizmusát.

A magyarul feliratozott Adóztass, ha tudsz című filmet szeptember 26-tól országosan vetítik.

A dokumentumfilmet már több tucat országban bemutatták: legyen az francia, angol vagy spanyol nyelvterület, fesztivál vagy rendes premier, s a legtöbben kiemelték,
hogy univerzális a mondanivalója.

Hiába csak néhány konkrét példát sorol föl, ne legyenek illúzióink! A világ többi részén ugyanilyen folyamatok zajlanak!

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top