+ Életmód

Mennyire vagy bevállalós?

menstruáció

Az olvasók döntő többsége minden bizonnyal emlékszik arra a korszakra, amikor a hölgyeknek vattával kellett megoldani a havi menstruációjukat. Akár tapasztalatból, akár hallomásból értesültünk róla, mindenki csak kellemetlenségről számolt be, hiszen sem a nedvszívó képessége, sem a szagáteresztő tulajdonsága nem volt ideális. Mégis oly sokan ódzkodtak akkor, amikor megjelentek az első szárnyas betétek, illetve velük együtt a tamponok.

Míg az előbbi nagyobb elfogadásnak örvendett, utóbbinak több idő kellett, mire megvetette a lábát. Sajnos a filmek sem igen tárgyalják ezt a témát, vagyis soha nem látjuk magunk előtt azt, hogy más nők miként küzdenek meg a helyzettel. És erre a problémakörre érkezett az újabb megoldás, ami ismét felhördülést vált ki, és csak az igazi reformerek mernek élni vele. Ez pedig nem más, mint mai cikkünk témája: a menstruációs kehely.

Mire lesz szükséged, ha ezt az opciót választod?

Elsőre talán azt hiszed, elég a kehely maga, de jobban jársz, ha tartasz magadnál a Vágyaim.hu síkosítóinak kínálatából beszerzett vízbázisú változatot. A felhelyezést mindenképpen meg fogja könnyíteni.

Ha ez a két dolog megvan, akkor már csak egy olyan hely szükségeltetik, ahol diszkréten ki tudod venni, ki tudod önteni és el tudod mosni az eszközt. Persze határozhatsz úgy is, hogy hordasz magadnál vizet, hogy csap nélkül is el tudd mosni, illetve akár egy pótkelyhet is bevethetsz csereként.

Mielőtt azonban választanál magadnak a széles kínálatból, gondold végig, hogy milyen erősségű vérzésed van általában, illetve, hogy a méhnyakad alacsonyan vagy magasan van-e. Ezt több minden is befolyásolja, ám ha bizonytalan vagy, akkor érdemes akár a nőgyógyászod véleményét is kikérni az ügyben.

Miért éri meg váltani?

Most talán ott motoszkál benned a kérdés, hogy de miért is kellene váltani. Mutatjuk a három legfőbb indokot:

  1. Jóval költséghatékonyabb megoldás, hiszen csak egyszer kell megvenni, és utána évekig használhatod, ha kellőképp gondoskodsz róla.
  2. Semmilyen vegyi anyag nem kerül a testedbe, ami viszont a tamponok esetében sokszor akár túl nagy arányban is megtörténik.
  3. A Földet sem szennyezzük eszetlenül, hiszen csak kiürítjük a kelyhet, szemetet nem termelünk!

Azért a hátrányokról sem hallgatunk…

Nem lenne igazságos, ha csak az előnyöket és a pozitívumokat emelnénk ki, így azt kell, hogy mondjuk, hogy a kontaktlencse analógiáját tudnánk felhozni példaként.

Aki viselt már életében egyszer is lencsét, az tudja jól, hogy az első időkben a felhelyezése extra macerás, tükör, sok folyadék, számtalan fura mozdulat – épp úgy, mint a menstruációs kehely esetében. Aztán ha kellően kitartóak vagyunk, akkor megtaláljuk az ideális mozdulatsort, és onnantól kezdve már csak pár másodpercet vesz igénybe a teendő, és mehet minden tovább.

Hasonlóan fontos a higiénia, ezt talán magyarázni sem kell, hiszen úgy a szem, mint az intim helyek egészsége rendkívül lényeges!

Népszerűek

To Top