+ PR-cikk

A candidafertőzés kezelése természetes módszerekkel

candidafertőzés

A candidafertőzés egy meglehetősen gyakori probléma, noha az érintettek többsége általában nincs is tudatában, hogy ez a panaszainak a kiváltó oka.

Sajnos ez egy viszonylag kényes téma, amivel még az orvosi témákkal foglalkozó filmekben sem nagyon találkozunk, így érdemes tisztában lenni az alapokkal, és azzal, miként kezelhető a fertőzés holisztikus szemlélettel.

Mi az a candida?

Először is fontos tudni, hogy a candida nevű élesztőgomba nem egy undok betolakodó, amit erőszakkal ki kellene irtani, ugyanis az emberi szervezetben természetes módon is jelen van bizonyos mennyiségben, problémát pedig csak akkor okoz, ha túlszaporodik.

A candida ellen viszont holisztikus megközelítéssel érdemes fellépni, azaz ne csak a tünetek elnyomására koncentráljunk, hanem keressük meg a probléma gyökerét és azt is kezeljük.

Figyelmeztető jelek

Avagy honnan vehetjük észre, hogy a testünkben túlszaporodott a candida? A fertőzésnek eléggé szerteágazó tünetei vannak, némelyikről általában nem is sejtjük elsőre, hogy ez a probléma állhat a háttérben. Nézzünk pár példát:

  • Bőrproblémák: szűnni nem akaró viszkető, ekcémás foltok.
  • Emésztési panaszok: székrekedés, hasmenés, puffadás, gázosodás.
  • Hölgyeknél hüvelyi fertőzés: furcsa folyás, égető érzés, viszketés, a hüvely tájékának kipirosodása.
  • Indokolatlan fáradtság: a candida olyan mérgeket termel, melyek a véráramba felszívódva látszólag ok nélküli kimerültséget idéznek el.
  • Hangulatváltozások: a túl nagy számban jelen lévő candida felborítja az agy kémiai egyensúlyát, emiatt depresszió és szorongás jelentkezhet.

Mitől szaporodhat el a candida?

Erre nem egyszerű a válasz, ugyanis sokféle oka lehet. Gyakran például a túlzott cukorfogyasztás miatt alakul ki fertőzés. Ez a gombafajta ugyanis a cukrot tekinti elsődleges táplálékforrásnak, így minél többet viszünk be belőle a szervezetünkbe, annál inkább kedvezünk a túlszaporodásának.

A gyenge immunrendszer szintén egy lehetséges magyarázat, hiszen ha nem képes kellőképp védekezni, akkor nem tud gátat szabni a candida szaporodásának sem.

Ezenfelül a hormonális változások, valamint az antibiotikum-kúra is előidézheti a fertőzést.

Hogyan kezeljük?

Erről külön cikket lehetne írni, ezért most csak röviden tekintjük át a legfontosabb tennivalókat.

Elsődleges fontosságú a diéta, ki kell zárni az étrendből a cukrot, a finomított szénhidrátokat, az élesztőt tartalmazó ételeket. Fontos viszont a probiotikumok fogyasztása, hiszen ezek segítenek visszaállítani a bélflóra egyensúlyát, és normalizálni a candida mennyiségét. Ebben a természetes étrend-kiegészítők, például a Myrobalan termékei is segíthetnek.

Az életmódon is célszerű változtatni, a stresszkezelő technikák elsajátításával például védjük az immunrendszerünket a stressz okozta károsodásoktól, a testmozgás által gyorsul a méregtelenítés és az anyagcsere, a kellő mennyiségű alvás pedig segít a testünknek abban, hogy hatékonyabban vegye fel a harcot a fertőzés ellen.

Népszerűek

To Top