+ Zene

A környékbeli lakóknak elegük van az Untold fesztiválból

Az Untold

Az Untold alatt nemcsak a szálláshelyek, éttermek és más kereskedelmi egységek forgalma nő, a lakosok egy része is jelentős bevételhez jut.

Több százezer résztvevőt várnak a szervezők idén a csütörtökön kezdődő Untold elektronikus zenei fesztiválra Kolozsváron, mely a térség egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye.

Az erdélyi nagyváros belvárosi parkjában – a Sétatéren -, az itt található arénában és sportcsarnokban augusztus 8. és 11. között zajló négynapos fesztiválon naponta több mint százezer emberre számítanak.

A fesztivált tavaly 420 ezren keresték fel, több mint százezerrel többen, mint a város hivatalos lakosainak száma.

A kilencedik kiadásához érkező Untold 250 hazai és nemzetközi fellépőt vonultat fel, köztük Lenny Kravitz amerikai énekes-dalszerzőt, Burna Boy nigériai énekes-dalszerzőt, Sam Smith, Louis Tomlinson, Tom Grennan angol énekeseket, a Milky Chance német rockbandát és számos nemzetközi hírnevű lemezlovast.

Utóbbiak hajnalig keverik a zenét a rajongóknak az aréna nagyszínpadán és a fesztivál hét kisebb színpadán. A techno, a trap, a hip-hop, a drum`n`bass, a dubstep, a trance, a house, a retro, az underground és a kísérleti zene kedvelői is válogathatnak a színpadok között.

Az aréna nagyszínpada minden eddiginél nagyobb lesz, szélessége 110, mélysége 30 méter, súlya meghaladja az 500 tonnát. Az Untoldra jellemző „mesevilág megteremtésében” számos ország művésze dolgozott, az idei kiadás témája az ember és természet kapcsolata. A korábbi évek negatív tapasztalatát elkerülendő, amikor az arénába túl sok ember zsúfolódott be, idén kamerákkal számlálják az ide belépőket.

A nyugat-európai, ázsiai, észak-amerikai és romániai résztvevők ezreire a román rendvédelmi szervek több ezer alkalmazottja és biztonsági őrök százai vigyáznak, és a drogellenes központ munkatársai is jelen vannak.

A fesztivál idejére az erdélyi városban éjszakai buszjáratokat üzemeltetnek és számos forgalomkorlátozás lép érvénybe.

Bár az Untold évente több tízmillió eurós nagyságrendű bevételt hoz a városnak, az anyagi haszon nem javít a megítélésén. A lakosság jelentős része – főleg a környékbeli negyedek lakói – elsősorban a zajszennyezés miatt ellenzi, hogy a fizetős rendezvényt a belvárosban tartsák. Azt is kifogásolják, hogy ennek idejére elkerítik a Sétateret, átszervezik a közszállítást, gépkocsiforgalmat.

Az Untold alatt nemcsak a szálláshelyek, éttermek és más kereskedelmi egységek forgalma nő, a lakosok egy része is jelentős bevételhez jut: a négy napra akár több ezer euróért adnak bérbe egy-egy kolozsvári lakást a fesztiválra érkező külföldieknek.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top