+ Film

Clint Eastwood főszereplésével: Szökés Alcatrazból – ma

Szökés Alcatrazból

A Szökés Alcatrazból című filmet ma este, azaz június 22-én láthatod a Duna Televízió csatornáján 22 óra 5 perces kezdettel.

Alcatraz a világ egyik legkeményebb és legbiztonságosabb börtöne volt. A San Francisco-i öbölben lévő szigetbörtönbe a legveszélyesebb rabokat zárták, Al Capone is itt raboskodott.

1960. január 18-án ide szállítják Frank Morris elítéltet, aki már több börtönből megszökött. A notórius szökevényt nem riasztja vissza, hogy innen még senkinek sem sikerült megszöknie.

Az Alcatrazban is kivívja a többi rab tiszteletét, majd hozzálát, hogy kidolgozza a menekülési tervét. Az előkészületekbe két társát is bevonja. Aprólékos munkával addig mesterkedik, míg sikerül kijutniuk az erődítmény tetejére. (Eredeti hang digitálisan.)

Az 1979-ben készült 112 perces amerikai filmdráma rendezője Don Siegel volt, a film írója Campbell Bruce.

A Szökés Alcatrazból című filmet ma este, azaz június 22-én láthatod a Duna Televízió csatornáján 22 óra 5 perces kezdettel. A filmet jelenleg megnézheted a videa.hu oldalán is.

Ha szeretnél a legfrissebb ma esti filmajánlónkról értesülni, akkor mentsd el ezt a linket, ezen mindent megtalálsz: https://librarius.hu/tag/film-ma-estere/. A legtöbb ajánlott filmünk megnézhető az interneten is, tehát ezen a linken valójában egy egész nagy filmtárat találsz.

A Szökés Alcatrazból valós történetének részletei:

A „Szökés Alcatrazból” egy igaz történeten alapul, amely 1962. június 11-én történt. Frank Morris és a testvérpár John és Clarence Anglin hároméves terv és alapos előkészületek után szöktek meg a szigorúan őrzött Alcatraz börtönből.

Érdekességek a szökésről:

Bonyolult terv: A rabok évekig dolgoztak a szökési tervükön, lassan kikaparták a celláik szellőzőnyílásait, majd a kivájt járaton keresztül eljutottak a börtön szolgáltatási folyosóiba.

Eszközök és álcsalik: A rabok a börtön műhelyében készítették el a szükséges eszközöket. Kihasználva a rendelkezésre álló anyagokat, ágyukban élethű babákat hagytak, hogy megtévesszék az őröket, így csak reggel vették észre a szökést.

Úszás a szabadságba: A börtön tetőterén keresztül kijutottak a szabadba, majd egy saját készítésű gumicsónakon, amely esőkabátokból készült, próbáltak átevezni a San Francisco-öbölben.

Eltűnésük rejtélye: A szökés utáni nagyszabású keresés ellenére Morris és az Anglin testvérek sosem kerültek elő. A hatóságok nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy sikerült-e elmenekülniük vagy megfulladtak a hideg és erős áramlatú vízben.

További kutatások: Az évek során különböző elméletek és állítólagos talányok merültek fel a szökevényekről, de hiteles bizonyíték sosem került elő a túlélésükről vagy hollétükről.

A szökés története máig rejtély maradt, és a bátorság és találékonyság lenyűgöző példája lett.

Népszerűek

To Top