+ Irodalom

Épp megszállták az országot, emiatt elfelejtette visszavinni A menekültek című könyvet a könyvtárba

Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle A menekültek című regényének kikölcsönzött példányát 1939. december 26-ig kellett volna visszajuttatni.

Valaki beállított az 1939-ben kikölcsönzött, Arthur Conan Doyle A menekültek című történelmi regénnyel a Helsinki Központi Könyvtárba. Ezzel megszületett egy új finn könyvtári rekord.

A regény kikölcsönzött példányát 1939. december 26-ig kellett volna visszajuttatni – mondta Haini Strand könyvtáros, aki hétfőn átvette a kötetet.

A regény meglehetősen hosszúra nyúlt önkényes kisajátítására némi magyarázattal szolgál, hogy a kölcsönzési határidő lejárta előtt egy hónappal vonultak be a szovjet csapatok Finnországba. Valószínűsíthető, hogy az irodalombarát olvasónak hirtelen más gondjai akadtak, melyek kiverték a fejéből a határidő-túllépést.

A könyvtáros elmondta, hogy ilyen hosszú időre kölcsönvett könyvet még sohasem kaptak vissza. Az olvasó és a kötetet visszaadó személy közötti kapcsolatról azonban nem tudott tájékoztatást adni. „Az emberek helyesen akarnak cselekedni, és visszaadni egy könyvet, amely egy könyvtár tulajdona. Ez szerintem igazán szép dolog” – tette hozzá.

A 17. századi Franciaországban játszódó történelmi regényt, amely 1925-ben jelent meg, jó állapota miatt valószínűleg ismét ki lehet majd kölcsönözni a könyvtárból – mondta a könyvtáros, megjegyezve, hogy a régi könyvek általában sokkal jobb minőségűek voltak, mint az újak.

A regényről és a szerzőről:

Arthur Conan Doyle rövid életrajza: Arthur Conan Doyle (1859-1930) skót író, orvos és történész volt, aki leginkább a legendás detektív, Sherlock Holmes megalkotójaként ismert. Doyle Edinburgh-ban született és tanulmányait az Edinburgh-i Egyetemen végezte, ahol orvosi diplomát szerzett. Bár sikeres orvosi karriert is folytathatott volna, irodalmi tehetsége és szenvedélye végül az írás felé terelte.

Doyle írói karrierje 1887-ben indult, amikor megjelentette első Sherlock Holmes-történetét, az „A Study in Scarlet” (A bíborvörös dolgozószoba) című regényt. Holmes és hűséges társa, Dr. Watson hamarosan népszerűvé váltak, és számos további történet, regény és novella született a detektív kalandjairól. Bár Doyle más műfajokban is alkotott, a Sherlock Holmes-történetek hozták meg számára a hírnevet és a sikert.

„A menekültek” (The Refugees) című regény ismertetése: „A menekültek” (eredeti címe: „The Refugees: A Tale of Two Continents”) Arthur Conan Doyle egyik kevésbé ismert történelmi regénye, amely először 1893-ban jelent meg. A regény a 17. századi Franciaország és Észak-Amerika világába kalauzolja az olvasót, és két kontinens között játszódik.

A történet középpontjában a hugenották, a francia protestánsok üldözése áll, amely XIV. Lajos uralkodása alatt érte el csúcspontját. A főszereplők, Amory de Catinat, egy francia katonatiszt és Adrien de Launay, egy fiatal nemes, kénytelenek elmenekülni Franciaországból a vallási üldöztetések elől. Útjuk Észak-Amerikába, Kanadába vezet, ahol új életet próbálnak kezdeni.

A regény bemutatja a korszak politikai és vallási konfliktusait, valamint az új világ kihívásait és lehetőségeit. Doyle alapos történelmi kutatómunkát végzett, hogy hitelesen ábrázolja a 17. századi Franciaország és Észak-Amerika életét és eseményeit.

A regény jelentősége: Bár „A menekültek” nem érte el a Sherlock Holmes-történetek népszerűségét, jelentősége abban rejlik, hogy megmutatja Doyle sokoldalúságát és történelmi érdeklődését. A regény érzékletes képet fest azokról az időkről, amikor vallási és politikai üldöztetések miatt sokaknak kellett elhagyniuk otthonaikat és új életet kezdeniük távoli földeken. Emellett a mű az emberi kitartás és bátorság példáját is állítja elénk, ahogy a szereplők új otthonra találnak az ismeretlenben.

Összegzés: Arthur Conan Doyle „A menekültek” című regénye egy izgalmas és érdekfeszítő történelmi kaland, amely két kontinens között játszódik és bemutatja a 17. századi világ vallási és politikai konfliktusait. Bár nem olyan híres, mint a Sherlock Holmes-történetek, ez a regény is bizonyítja Doyle tehetségét és sokoldalúságát, valamint mély érdeklődését a történelem iránt.

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top