+ Életmód

A fogínysorvadás 6 korai tünete, amit észlelve komoly problémát előzhetünk meg

fogínysorvadás

A fogínysorvadás, másnéven parodontitis, olyan krónikus fogínybetegség, mai a fogakat körülvevő szövetek fokozatos leépülését eredményezi. Ez az állapot, ha nem kezelik időben, komoly problémákhoz vezethet, ezért kiemelkedően fontos, hogy felismerjük a korai tüneteit, és azonnal intézkedjünk. Sőt: a legjobb taktika a megelőzés, amire szintén adunk néhány tippet a következőkben.

Mi is az a fogínysorvadás?

Ahogy említettük, a parodontitis egy olyan állapot, amely során a fogakat körülvevő szövetek – beleértve az ínyt és a csontot – fokozatosan leépülnek. Ez a folyamat gyakran lassú és kezdetben észrevétlen, ám idővel komoly következményekkel járhat. Kétségtelen, hogy a fogínysorvadás az egyik legelterjedtebb fogászati probléma, és ha nem kezelik megfelelően, súlyosabb problémákat okozhat, mégsem tudunk róla eleget.

A fogínysorvadást általában a nem megfelelő szájhigiénia okozza, de szerepet játszhat a kialakulásában a dohányzás, a genetika, a diabétesz, a nem megfelelő táplálkozás, a kor és a stressz is.

A betegség okozhatja a fogak elvesztését, az állkapocs csontjának károsodását, és még a szív- és érrendszeri problémákat is előidézheti. Emellett a fogínysorvadás összefüggésbe hozható más krónikus betegségekkel is, például a cukorbetegséggel és a légúti megbetegedésekkel.

A kérdés már csak az: hogyan jelez a szervezetünk, ha minket is fenyeget ez a veszély?

6 korai tünet, ami még időben jelez

Láthatjuk, hogy mennyire fontos még időben észlelni a legelső tüneteket. De pontosan mire is kell odafigyelnünk?

A fogínysorvadás egyik legáltalánosabb és legelső tünete nem más, mint a fogínyvérzés. Ez általában fogmosás során jelentkezik, vagy akkor, amikor fogselymet használunk. Ilyenkor már azt is tapasztalhatjuk, hogy az íny megduzzadt és vörös, hiszen be van gyulladva. Ilyenkor fájdalmat is tapasztalhatunk, ami szintén a gyulladásos reakció egyik jele. Ehhez kapcsolódik még, hogy étkezés közben fájdalmat érezhetünk a fogakban, így kényelmetlenné válik a rágás.

Sokan tapasztalnak a fogínysorvadás kezdeti szakaszában kellemetlen szájízt vagy kellemetlen szájszagot. Persze ezt a nem megfelelő szájhigiénia vagy egyes ételek fogyasztása is előidézheti, de ha a probléma nem szűnik meg a fogmosás és/vagy a szájvizes öblögetés után, sőt, folyamatosan fennáll, akkor már parodontitisre gyanakodhatunk.

A fogínysorvadás egyik jellegzetes tünete – amit gyakran már csak előrehaladottabb szakaszban tapasztalhatunk – az íny visszahúzódása. Ilyenkor az íny feljebb csúszik, szabaddá téve a fognyakat, ami, ha nincs takarásban, igen érzékennyé válik. Ilyenkor azt tapasztalhatjuk, hogy a fognyak körüli rész hideg – sőt akár meleg – ételekre és italokra különösen fájdalmassá válik.

Hogyan előzzük meg?

Mostanra biztosak vagyunk abban, hogy mindenki szeretné elkerülni a fogínysorvadást, sőt: annak a legelső tüneteit is. De mégis hogyan előzhetjük meg a problémák kialakulását?

Talán nem meglepő, de az első kulcs nem más, mint a rendszeres száj- és fogápolás. Naponta legalább két alkalommal mossunk fogat, lehetőleg elektromos fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Amennyiben nem vagyunk biztosak a megfelelő technikában, kérdezzünk meg egy szakembert! A fogmosás mellett ne maradjon el a fogselyem és a szájvíz használata se!

És ha már a szakembereket említettünk: évente legalább egyszer, de inkább félévente, látogassunk el a fogorvosunkhoz. Itt az ellenőrzés mellett egy professzionális tisztítást is kaphatunk, ráadásul az orvos időben észlelheti a kezdeti tüneteket, még mielőtt azok súlyos problémává válnának. Így nem kell tartanunk akár a fogínysorvadás, akár egyéb szájüregi problémák kialakulásától.

Szintén érdemes figyelmet fordítanunk az egészséges életmódra. A helyes táplálkozás és a dohányzás mellőzése is hozzájárulhat a fogínysorvadás megelőzéséhez. Egy egészségesebb életmód ráadásul támogatja az immunrendszert, ez pedig szintén védelmet nyújthat a fogínysorvadással szemben.

Láthatjuk: a fogínysorvadás korai tüneteinek felismerése és az azonnali intézkedések megtétele kulcsfontosságú a súlyosabb problémák megelőzése érdekében. A rendszeres fogápolás, a szakemberi ellenőrzések és az egészséges életmód betartása mind olyan lépések, amelyek hozzájárulnak a fogak hosszú távú egészségének megőrzéséhez, nem is beszélve arról, hogy milyen sokat tehetnek az általános jólétünkért!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top