+ Film

Magyarország ikonikus forgatási helyszínei: A filmek rejtett sztárja

Magyarország

Összességében elmondható, hogy Magyarország ikonikus forgatási helyszínei és fejlődő filmipara vonzza a világ figyelmét.

Magyarország felívelése a filmgyártás paradicsomává

Magyarország, különösen Budapest, az évek során egyre népszerűbb célponttá vált Hollywood és a nemzetközi filmgyártás számára. A város történelmi bája, modern infrastruktúrája és vonzó adókedvezményrendszere kombinálva egyre több filmet csábít ide.

Budapest nemcsak nagy költségvetésű filmek otthona, mint például a „Blade Runner 2049,” „Red Sparrow” és „Evita,” hanem számos hollywoodi sztár ideiglenes lakhelye is volt, beleértve Angelina Jolie-t, Ryan Goslingot, Harrison Fordot és Jennifer Lawrence-t.

Azonban a vibráló város nem csak a virágzó filmiparáról híres. Híres a pezsgő éjszakai életről, a termál fürdőkről és a kaszinókról, amik online is elérhetőek, mint az unibet kaszinó.

Budapest az ezüstvászon varázslatos helyszíne

Budapesten számos ikonikus helyszín vált híressé a filmforgatások helyszíneként. Vessünk egy pillantást néhány jelentős helyszínre, amelyek vonzzák a filmturistákat.

1. Gellért Szálló és Fürdő: A Duna partján fekvő lenyűgöző épület szerepelt az 1996-os „Evita” és a komédia „I Spy” című filmekben.

2. Four Seasons Hotel Gresham Palace: Ez a luxus hotel szerepelt az „Ügynökzsaruk” című akció-vígjátékban.

3. Bálna épület: Ez a modern építészeti csoda szerepelt Ridley Scott „A marsi” című tudományos-fantasztikus filmjében a NASA központjaként.

4. Andrássy út és az Oktogon kereszteződése: Ez a történelmi sugárút és kereszteződés szolgált hátteréül tömegjeleneteknek az „Evita” című filmben.

5. Szent István Bazilika: Mivel nem engedélyezték a forgatást Buenos Airesben, az „Evita” készítői több jelenetet forgattak a bazilika előtt és Budapest különböző helyszínein.

Budapest kiváló helyszíneket és jól felszerelt infrastruktúrát kínál a filmgyártás számára. Például itt található a kontinentális Európában a legnagyobb víztartály, amelyet a „Blade Runner 2049” című filmben használtak.

A magyar filmgyártás dinamikus növekedése nemcsak a művészi értékében, hanem a gazdasági előnyeiben is megmutatkozik. A filmipar jelentős gazdasági szereplővé vált Magyarországon, munkahelyeket teremtve és hozzájárulva az ország gazdasági fejlődéséhez.

Több, mint pusztán forgatási helyszín

Budapest építészeti pompája nemcsak a filmvásznon mutat jól, hanem Magyarország filmiparának növekedését is jelzi. A Magyar Nemzeti Filmalap beruházásokat hajt végre a hazai filmek fejlesztésében és finanszírozásában, valamint oktatási és gyakornoki programokat indított a helyi filmipar megerősítése érdekében. Ennek eredményeként virágzó filmipar jött létre, amely olyan alkotásokat hozott létre, mint a „Saul fia” és a „Testről és lélekről”, amelyek elnyerték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjat, és büszkeséggel töltik el a magyar filmipart.

Az ipar globális elismertsége részben Andy Vajna producernek is köszönhető, aki az 2010-es évek elején vált az ország filmiparának biztosává, és segített létrehozni egy vonzó adókedvezményrendszer a filmek számára. Ez a rendszer 25%-os adóvisszatérítést nyújt a Magyarországon készült filmek számára.

További helyszínek és előnyök

A filmgyártás nemcsak a város, hanem az egész ország számára hatalmas lehetőségeket teremt. Magyarország területén található más régiók, mint például az Eger és a Gödöllő, is gyakran választott helyszínek a filmforgatásokhoz. Ezáltal az ország gazdasági előnyöket élvez, hiszen a filmgyártás munkahelyeket teremt, turizmust generál és növeli a helyi vállalkozások bevételét.

Az erre az iparágra épülő gazdasági növekedés és turisztikai vonzerő mellett Budapest kulturális életében is jelentős szerepet játszik a filmipar. A városban számos nemzetközi filmfesztivál és esemény kerül megrendezésre, amelyek hozzájárulnak a filmes kultúra fejlődéséhez és a helyi közösségek bevonásához. Emellett Budapest számos filmes workshopnak és képzésnek is otthont ad, amelyek lehetőséget nyújtanak a tehetséges fiataloknak a szakmai fejlődésre és a nemzetközi kapcsolatépítésre.

A filmgyártás paradicsomává válása nemcsak az adott pillanatban hoz előnyöket, hanem hosszú távon is fenntartható fejlődést biztosít. A helyi filmipar fejlődése és az országba érkező nemzetközi produkciók elősegítik a tehetséges magyar filmesek és művészek felkarolását, és lehetőséget teremtenek a kreatív együttműködésekre. Ezáltal a magyar filmgyártás képes tovább építeni hírnevét a nemzetközi színtéren és még vonzóbbá tenni Magyarországot a filmalkotók és a látogatók számára.

Összességében elmondható, hogy Magyarország ikonikus forgatási helyszínei és fejlődő filmipara vonzza a világ figyelmét. Budapest történelmi és modern vonatkozású helyszínei, valamint a kormányzati támogatás és infrastrukturális lehetőségek kombinációja egyedülálló lehetőségeket nyújt a filmalkotóknak és a látogatóknak egyaránt. Egyre több film választja Magyarországot forgatási helyszínként, és ezáltal tovább erősíti az ország pozícióját a filmgyártás világábanés vonzza a turistákat is, akik szeretnék felfedezni a filmek által megihletett helyszíneket. Budapest szerves részévé vált a filmművészet világának, és a város nyitottsága és sokszínűsége inspirálóan hat a helyi és nemzetközi alkotókra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top