+ Tudomány

A Földön nem létező ásványokra bukkantak egy meteorban

ásvány

Az egyik ásvány neve – az elaliit – magáról az űrobjektumról származik, amelyet „El Ali” meteoritnak neveztek el.

A tudósok két olyan ásványt azonosítottak egy 15 tonnás meteoritban, amelyeket még soha nem láttak a Földön – adta hírül a CNN.

Az Albertai Egyetem közleménye szerint az ásványok a 2020-ban Szomáliában felfedezett, a valaha talált kilencedik legnagyobb meteorit szeletéből származnak.

Chris Herd, az egyetem meteoritgyűjteményének kurátora mintákat kapott az űrkőzetből, de a vizsgálat közben valami szokatlan dologra bukkant – a minta egyes részeit nem lehetett mikroszkóppal azonosítani.

Az első napon, amikor végzett néhány elemzést, azt mondta:

„Legalább két új ásvány van benne.” – „Ez fenomenális érzés volt!”

Az egyik ásvány neve – az elaliit – magáról az űrobjektumról származik, amelyet „El Ali” meteoritnak neveztek el, mivel a közép-szomáliai El Ali városa közelében találták. A másodikat Herd Lindy Elkins-Tantonról, az Arizonai Állami Egyetem bolygóközi kezdeményezésének alelnökéről nevezték el „Elkinstantonitnak”.

„Amikor új ásványt találunk, az azt jelenti, hogy a tényleges geológiai viszonyok, a kőzet kémiája más volt, mint amilyen a korábban találtaknak.”

– mondta Herd.

„Ez az, ami izgalmassá teszi: ebben a meteoritban két hivatalosan leírt ásvány található, amelyek újak a tudomány számára.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top