+ Képzőművészet

A világhírű csomagolóművész Trump miatt kivonul Amerikából

Mégsem fedi be az Arkansas folyót Christo, pedig már 15 millió dollárt költött a projektre.

Hosszú évekig tartó küzdelem után a világhírű csomagolóművész, Christo elállt nagyszabású tervétől, hogy 10 kilométer hosszan ezüstös szövettel fedje be az Arkansas folyót az amerikai Colorado államban.

A bolgár származású térművész, eredeti nevén Hriszto Javasev, 20 évet dolgozott az Over The River nevű projekten, öt éve folytatott jogi csatározásokat az ellenzőkkel és máig 15 millió dollárt fektetett a projektbe. Most azonban bejelentette, nem vár tovább, a jövőben minden energiáját, idejét és pénzét „élete főműve”, a Masztaba megvalósítására, egy olajoshordókból álló, 150 méter magas szobornak az arábiai sivatagban való felállítására fordítja, melyen már 1977 óta dolgozik.

A 81 éves művész elmondta a The New York Times című lapnak, hogy a projektből való kihátrálásának világos politikai üzenete van, nem akar semmi olyasmit megvalósítani, amiből a jelenlegi szövetségi kormány hasznot húzhat. (A folyópartot Hriszto a szövetségi államtól bérelné a projekt idejére.)

A látványos installáció méterekkel a folyam felszíne fölött tekergett volna, amikor a folyó elég nyugodt ahhoz, hogy a vadvízi evezősök, illetve a híres 50-es főúton haladó autósok gyönyörködhessenek a kifeszített szövet látványában.

Christo és felesége, a 2009-ben elhunyt Jeanne-Claude a kilencvenes években kezdett helyszínt keresni az installáció számára, az Arkansas folyó Canon City és Salida közötti szakaszát 89 meglátogatott folyam közül választották ki.

A gigantikus installációiról ismert táj- és térművész páros az elmúlt évtizedekben több látványos projekttel hívta fel magára a figyelmet, köztük a berlini Reichstag, a Sydney melletti tengerpart és több Miami-közeli sziget becsomagolásával, egy narancssárga óriásfüggöny kifeszítésével két hegy között Colorado államban és egy 40 kilométer hosszú, 5,5 méter magas tengerpartig futó kerítés felhúzásával Kaliforniában.

Christo legutóbbi, The Floating Piers (lebegő dokkok) nevű installációja átütő sikert aratott, az észak-olaszországi Iseói-tó vizén lebegő 4,5 kilométeres ideiglenes pontonhídon tavaly nyáron a vártnál kétszer többen, 1,3 millióan mentek végig fennállásának két hete alatt. A művész álma a vízen lebegő sétaútról két sikertelen próbálkozás után vált valóra, korábban Japánban és Argentínában nem kapott engedélyt a projektre.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Dr. Sheldon Cooper szerint:

    húha, marha nagy veszteség érte Amerikát

  2. Ámor szerint:

    Trump magábaszáll… és lagalább 5 percig hahotázni fog…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top