+ Életmód

Kampányt indítanak a temetőkben a halál témájáról

halál

Számos kiváló mű és könyv született, amely a halál különböző aspektusaival foglalkozik, és magyar nyelven is elérhető.

A halál nem tabu – beszéljünk róla! címmel idén is országos edukációs kampányt indít az öt országos temetkezési szervezet a közelgő halottak napja alkalmából; erről a kampány kezdeményezői tájékoztattak.

A temetőkbe kihelyezett plakátokkal, nyomtatott tájékoztató kiadványokkal, honlappal és médiamegjelenésekkel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a halállal kapcsolatos kommunikáció hiánya, a méltó végtisztesség elmaradása és az öngondoskodás hiánya milyen hatásokkal jár saját és szeretteink életére.

A közlemény szerint az edukációs kampányban az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI), a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete (MATESZSZ), a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE), a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége (MKSZ) és a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete (MATEK) vesz részt.


Számos kiváló mű és könyv született, amely a halál különböző aspektusaival foglalkozik, és magyar nyelven is elérhető. Íme néhány javaslat, amelyek a halál filozófiai, irodalmi, vagy éppen pszichológiai oldalát vizsgálják:

Elisabeth Kübler-Ross – „A halál és a hozzá vezető út”
Klasszikus mű, amely a haldoklás és a gyász különböző fázisait mutatja be. Kübler-Ross öt szakaszt (tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás) azonosított, amelyek a gyászolókban és a haldoklókban egyaránt megjelennek.

Irvin D. Yalom – „A terápia ajándéka”
Yalom ismert pszichoterapeuta, aki gyakran foglalkozik a halál kérdésével. Ebben a kötetben elmeséli néhány páciense történetét, és feltárja a félelmet a haláltól, valamint az élet értelmét kereső utat.

Csáth Géza – „A varázsló halála”
A novella az élet mulandóságáról és a halál elkerülhetetlenségéről szól. Csáth Géza orvosként ismerte az emberi test és lélek törékenységét, és ezt a történeteiben lenyűgöző mélységgel tárja fel.

Feldmár András – „A halál félelme nélkül”
Feldmár ismert pszichológus és terapeuta, aki a halálhoz fűződő félelmeinket vizsgálja ebben a könyvben. A könyv betekintést nyújt abba, hogyan oldhatjuk fel a halállal kapcsolatos szorongásainkat, és hogyan élhetünk teljesebb életet.

Jorge Luis Borges – „Halhatatlanság”
A rövid esszéi és novellái közül több foglalkozik az elmúlással és az örökkévalósággal. Borges írásai gyakran filozofikus kérdéseket vetnek fel az idő, az emlékezet és a halál kapcsolatáról.

Lucian Boia – „A halál élete”
Ez a könyv a halál kultúrtörténetét járja körül az emberiség különböző korszakain keresztül. Boia a halálhoz kapcsolódó társadalmi, vallási, filozófiai változásokat elemzi, és izgalmas nézőpontot nyújt az elmúlás értelmezésére.

Márai Sándor – „A gyertyák csonkig égnek”
Ez a regény az elmúlás és az idő romboló hatásának témáját járja körül egy gyermekkori barátság és az árulás kontextusában. Finom, lírai mű, amely az emberi kapcsolatok és az idő törékenységéről szól.

Albert Camus – „A pestis”
Bár nem kifejezetten a halálról szól, Camus műve egy járvány sújtotta város történetét meséli el, ahol az emberek a halállal és az élet értelmével küzdenek. A regény elgondolkodtató allegória az élet mulandóságáról.

Ezek a könyvek széles spektrumot ölelnek fel a halál különböző perspektíváival kapcsolatban, és gondolatébresztő olvasmányok lehetnek, ha elmélyednél a témában.

A legfrissebb irodalmi cikkek

Népszerűek

To Top