+ Irodalom

Melissa Lucashenko: Több pénzt kerestem írással az elmúlt két napban, mint az elmúlt három évtizedben

Melissa Lucashenko

Melissa Lucashenko szerdán a The Guardian Australia-nak elmondta, hogy az Edenglassie „szenvedélyprojektje” volt az elmúlt négy évben.

„Több pénzt kerestem írással az elmúlt két napban, mint az elmúlt három évtizedben” – mondta Melissa Lucashenko, miután értesült arról, hogy szerdán elnyerte Ausztrália egyik legnagyobb irodalmi díját, mindössze 24 órával azután, hogy egy másik díjat is begyűjtött legújabb regényéért, az Edenglassie-ért.

Lucashenko összesen 150 000 dollárnyi díjat nyert az Edenglassie-ért kedd óta, így a hatodik regénye eddig hét elismerést kapott.

Ez rendkívüli sikersorozat a Goorie és európai származású First Nations írónő számára. Szerdán este bejelentették, hogy megnyerte az ARA Historical Novel Society Australasia 100 000 dolláros felnőtt regény kategóriáját – mindössze egy nappal azután, hogy elnyerte a 50 000 dolláros Margaret és Colin Roderick irodalmi díjat. Ez az öt korábbi elismerés mellett van, beleértve a 2023-as Victorian Premier’s Literary Award for Fiction díjat és a 2024-es Queensland Premier’s Award díját az állami jelentőségű munkák kategóriájában.

Az Edenglassie-t, amely a 19. századi kolonializmustól a kortárs bennszülött létezésig ível, a zsűri egy „bátor, eredeti felfedezésnek” nevezte Ausztrália múltjáról és annak máig tartó következményeiről. A történelmi regény társaságának bírái úgy jellemezték a regényt, mint „egy ambiciózus, epikus művet, amely feltöri azt a ‘rasszista mítoszalkotást’, amely negatív képet festett az őslakos emberekről.”

„Lucashenko munkájára jellemző szellemességgel, szívvel és intelligenciával megírt, virtuóz történetmesélést láthatunk Edenglassie-ben” – írták közös nyilatkozatukban a bírák, hozzátéve, hogy a regény „időszerű munka, amely gazdagítja a történelmi fikció világát.”

Lucashenko szerdán a The Guardian Australia-nak elmondta, hogy az Edenglassie „szenvedélyprojektje” volt az elmúlt négy évben.

„Ez az a könyv, amit évtizedek óta meg akartam írni” – mondta. „És valójában nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Most először írtam egy olyan könyvet, amelyen nem változtatnék egy mondatot sem. Azt hiszem, ez a négy év kemény munkájának a bizonyítéka.”

A regény írását 2019-ben kezdte, és folytatta a zűrzavaros idők alatt is – a Covid-19 világjárvány, a bozóttüzek, a Queensland-i árvizek, amelyek majdnem a lánya életét követelték, és a népszavazás, amely számos olyan kérdést vetett fel, amelyek motiválták Lucashenkót az Edenglassie megírására.

„Szükség van egy elszámolásra, arra, hogy az emberek megismerjék Ausztrália múltját” – mondta. „Nem 2024-ben érkeztünk ide úgy, hogy mentesek lennénk a történelemtől… Az ország hátterét próbáltam megvilágítani.”

A Historical Novel Society Australasia díjai azokat az irodalmi tehetségeket ismerik el, akik „a múlt történeteit világítják meg, betekintést nyújtva jelenünkbe és jövőnkbe.”

Beverley McWilliams nyerte el a 30 000 dolláros gyermek- és ifjúsági kategória díját a Spies in the Sky című regényével, amely a háborúba küldött galambok igaz történetén alapul.

Mindkét kategóriában a négy döntős is 5 000 dolláros díjat kapott.

Mindkét díj olyan regények számára nyitott, amelyek cselekményének nagy része legalább 50 évvel ezelőtt játszódik.

Idén a Historical Novel Society Australasia díjainak pártfogója, az ARA Group megduplázta a díjalapot, így az összesen 150 000 dollárra nőtt. A cég alapítója, ügyvezető elnöke és vezérigazgatója, Edward Federman elmondta, hogy úgy véli, a történelmi fikció nem mindig kapta meg a megérdemelt figyelmet.

„Reméljük, hogy az ARA Historical Novel Prize nemcsak jelentős változást hoz az idei nyertes szerzők életébe, hanem ráirányítja a figyelmet a történelmi fikció műfajára és az összes ausztrál és új-zélandi pályázó munkájára” – mondta.

(Cikkünk a The Guardian magazin írása alapján készült)

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top