+ Film

Az Oscar-díjra jelölt világhírű orosz producert 8,5 év börtönre ítélték Oroszországban

Alexander Rodnyansky

Azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában csapatokat küldött Ukrajnába, Alexander Rodnyansky nyíltan bírálta a Kremlt.

Egy moszkvai bíróság hétfőn távollétében nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte az Oscar-díjra jelölt Alexander Rodnyansky filmproducert, amiért „hamis” információkat terjesztett az orosz hadseregről.

A 63 éves Rodnyansky Kijevben született, de karrierje nagy részét Oroszországban töltötte, ahol több tucat televíziós sorozatot és filmet készített, köztük az Oscar-díjra jelölt Leviatán című bűnügyi drámát. Azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában csapatokat küldött Ukrajnába, Alexander Rodnyansky nyíltan bírálta a Kremlt, és többször is elítélte az inváziót a közösségi médiában.

Nem sokkal később elhagyta az országot, amikor értesítést kapott arról, hogy kritikái miatt a Kreml célpontjává vált. Még abban az évben Oroszország Igazságügyi Minisztériuma „külföldi ügynöknek” nyilvánította, és 2023-ban egy moszkvai bíróság elrendelte távollétében történő letartóztatását.

A moszkvai Basmanny bíróság hétfőn bűnösnek találta Rodnyanskyt „szándékosan hamis információk terjesztésében az orosz fegyveres erők tevékenységéről” – áll a moszkvai bírósági szolgálat közleményében.

Rodnyansky elmondása szerint az ügy az „Instagramon közzétett háborúellenes bejegyzéseihez” kapcsolódik, és határozottan nem ért egyet az ítélettel.

„Egyetlen Basmanny bíróság sem akadályozhat meg abban, hogy hangosan beszéljek és azt tegyem, amit egész életemben tettem: filmeket készítsek” – írta a Telegramon.

Tavaly a Guardianben azt írta: „A világon egyetlen más ország sem ismeri el ezt a bűncselekményt, és én sem. Folytatom az invázió elleni felszólalásokat minden rendelkezésre álló platformon.”

Oroszország 2022 februárja óta több ezer embert tartóztatott le, büntetett meg és börtönzött be Ukrajna elleni offenzívájának ellenzése miatt – ezt a jogvédő csoportok a szovjet korszakhoz hasonlítják.

Rodnyansky karrierje Ukrajnában kezdődött, ahol 1995-ben megalapította az ország első független televíziós hálózatát, de inkább az Oroszországban készített filmes munkáiról ismert.

Több mint 30 film producereként négyet jelöltek Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában: Szerelmes főnök, Kelet-Nyugat, Leviatán és Szeretet nélkül.

A Szeretet nélkül, amely egy elhidegült házaspárról szól, akik kénytelenek együttműködni, miután gyermekük eltűnik, elnyerte a zsűri díját a cannes-i filmfesztiválon.

A Leviatán, amely egy férfi harcát követi nyomon az orosz korrupcióval szemben, miután kilakoltatják a családi birtokáról, 2015-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat.

(Cikkünk a The Guardian írása alapján készült)

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top