+ Színház

Ókovács Szilveszter A vámpírról: Nem a telefont kell félretenni, hanem az előítéleteinket

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter: a szentpéterváriak Magyarországon ritkán játszott darabokat kínáltak a budapesti közönségnek…

Jevgenyij Maligin, a szentpétervári társulat igazgatója (b2), Dejan Savic, a belgrádi Nemzeti Opera és Balettszínház vezető karmestere (j2) és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója (j) a Szentpétervári Kamaraopera budapesti vendégjátékáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Állami Operaházban 2024. október 21-én. A Szentpétervári Kamaraopera Marschner A vámpír és Bizet Gyöngyhalászok című operái mellett A világ operaslágerei címmel gálakoncerttel mutatkozott be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában. MTI/Soós Lajos

A sikeres budapesti vendégjáték után további együttműködésre is nyitott a Szentpétervári Kamaraopera a Magyar Állami Operaházzal. Erről Jevgenyij Maligin, a szentpétervári társulat igazgatója beszélt a hétvégi vendégjátékot követő hétfői sajtótájékoztatón.

A Szentpétervári Kamaraopera Marschner A vámpír és Bizet Gyöngyhalászok című operái mellett A világ operaslágerei címmel gálakoncerttel mutatkozott be péntektől vasárnapig a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a vendégjátékról szólva elmondta: nagyvonalú partnerre találtak a Szentpétervári Kamaraoperában. A fellépés viszonzása volt a budapesti dalszínház 2019-es szentpétervári meghívásának.

Hozzátette: a szentpéterváriak Magyarországon ritkán játszott darabokat kínáltak a budapesti közönségnek. A Marschner-operát például csak koncertszerűen adták elő pár éve, a Gyöngyhalászokat pedig egyáltalán nem játszották.

A sok halasztás, a világjárvány és más hátráltató körülmények leküzdése után megvalósult vendégjátékról szólva kiemelte: a problémák, a háború idején sem kell a múzsáknak hallgatniuk, a kapcsolatainkat ápolni kell, meg kell tartani. „Nem a telefont kell félretenni, hanem az előítéleteinket” – fogalmazott.

A Szentpétervári Kamaraopera együtteseit Makszim Valkov, a színház karmestere vezényelte, míg a gálaesten Dejan Savic, a belgrádi Nemzeti Opera és Balettszínház vezető dirigense is a pulpitusra állt.

Ókovács Szilveszter

Dejan Savic, a belgrádi Nemzeti Opera és Balettszínház vezető karmestere (b) és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Szentpétervári Kamaraopera budapesti vendégjátékáról tartott sajtótájékoztatón a Magyar Állami Operaházban 2024. október 21-én. A Szentpétervári Kamaraopera Marschner A vámpír és Bizet Gyöngyhalászok című operái mellett A világ operaslágerei címmel gálakoncerttel mutatkozott be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában. MTI/Soós Lajos

Dejan Savic elmondta: 20 éve a színház intendánsa és ezalatt az idő alatt még nem volt közös programja a budapesti operaházzal. Kiemelte: hálás azért, hogy a szentpétervári operának köszönhetően felléphetett ilyen szerepben Budapesten.

Jevgenyij Maligin felidézte, hogy színházukat 1987-ben alapította Jurij Alekszandrov, aki művészeti igazgatójuk és előadásaik rendezője is egyben. Fennállásuk alatt végigjátszották a szokásos repertoárt, de specialitásuk a ritkán hallható operák színrevitele. A vámpír című operát például utoljára 1865-ben játszották Szentpéterváron.

Köszönetet mondott a budapesti vendégjátékért, és kitért arra is, hogy szeretnének tárgyalni a Magyar Állami Operaházzal az együttműködés folytatásáról.

Kiemelte: a jövőben kapnak egy nagyobb színházépületet is, 2027-28-ban már az Eiffel Műhelyházhoz hasonló, 500 férőhelyes terem is rendelkezésükre áll majd, amely több lehetőséget kínál.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top