+ Zene

Presser Gábor nehéz barátságot ápolt Komár Lászlóval

Presser Gábor

Noha Presser Gábor jól ismerte barátját és tisztában volt az érzelmi hullámzásaival, ez az esemény meglepte őt…

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Olvastunk egy érdekes cikket, amely Presser Gábor „Presser könyve 2” című önéletrajzi művének egyik részletét tárgyalja, amelyben a híres magyar zenész a barátjáról és kollégájáról, Komár Lászlóról emlékezik meg.

Presser és Komár az 1960-as években barátkoztak össze, amikor Komár meghívta Pressert, hogy csatlakozzon billentyűsként a Scampolo nevű együtteshez. Közös munkájuk nem tartott sokáig, mivel Presser karrierje hamar felfelé ívelt, előbb az Omega, majd az LGT együttes tagjaként.

Komár azonban nehezebb időszakokat is megélt, és Presser segített neki több módon is. Egyik ilyen alkalom volt, amikor Komárt bevitte a Vígszínházba, hogy énekes-táncosként szerepet kapjon a „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című előadásban.

Presser emellett azzal az ötlettel állt elő, hogy Komár Elvis Presley-dalokat énekeljen magyarul. Komár vegyes érzelmekkel fogadta az ötletet, egyszerre vonzotta és taszította az elképzelés. Azonban Presser úgy látta, hogy ez az út lehetőséget adhat Komárnak, hogy megőrizze a saját egyéniségét, miközben eléri a magyar közönséget, ha jó szövegek születnek a dalokhoz.

Az ötlet sikeresnek bizonyult: Komár hatalmas sztár lett, különösen az „Elvis, de magyarul” lemeze révén. Presser tovább támogatta őt azzal, hogy például a „Mondd, kis kócos” című dalnál zeneszerzőként tüntette fel, noha valójában nem ő írta a zenét. Ez lehetővé tette, hogy Komár ne csak előadói, hanem írói jogdíjakból is részesüljön.

A cikk ugyanakkor azt is feltárja, hogy a barátságuk és munkakapcsolatuk nem volt mindig zökkenőmentes. Presser emlékei szerint Komár labilis, érzékeny és kiszámíthatatlan ember volt, és élete vége felé egy váratlan érzelmi kitörés során írásban megfenyegette Pressert.

Noha Presser jól ismerte barátját és tisztában volt az érzelmi hullámzásaival, ez az esemény meglepte őt. Nem közölte a fenyegetés tartalmát, és az sem derült ki, hogy kibékültek-e Komár 2012-es halála előtt.

Ez a visszaemlékezés megmutatja, hogy a zeneipar sikerei mellett a személyes kapcsolatok is összetettek és érzelmileg kihívásokkal terheltek lehetnek. Komár Lászlóval való viszonya különösen ezt példázza, ahol a támogatás és a siker mellett feszültségek és konfliktusok is jelen voltak.

(Cikkünk a Story.hu írása alapján készült)

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top