+ Zene

Életnagyságú Liszt Ferenc-mellszobor és egy röviddel halála előtt készült fotó került Magyarországra

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc alakját ábrázoló, ritka alkotásokkal gazdagodott a Liszt Múzeum. Két értékes műtárgy került az intézmény gyűjteményébe.

fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

Liszt Ferencet ábrázoló, ritka alkotásokkal gazdagodott a Liszt Múzeum. Két értékes műtárgy került az intézmény gyűjteményébe egy brit zongoraművész adományaként: egy életnagyságú mellszobor és egy fotográfia, amelyek Liszt Ferenc halála előtt nem sokkal, 1886. áprilisi utolsó angliai utazásán készültek róla.

Pénteki bemutatójuk a Zeneakadémia és Liszt Múzeuma Liszt Születésnapi Fesztiváljának megnyitója volt. Az eseménysorozat részeként a Régi Zeneakadémián fiatal tehetségek zongorakoncertjei és könyvbemutató, a Zeneakadémia nagytermében pedig a tradicionális, október 22-i nagyzenekari hangverseny várja a közönséget – áll a Zeneakadémia közleményében.

A megnyitón Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettese mondott köszöntőt, Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatója mutatta be a két alkotást, köszönetet mondva az adományozásban közreműködő minisztériumoknak és a Zeneakadémia vezetőségének, valamint az adományozónak, Malcolm Binns neves brit zongoraművésznek, aki online jelentkezett be otthonából, elmesélve a tárgyak történetét, és köszönetet mondva azért, hogy megfelelő helyre kerülnek.

A fesztivált a Zeneakadémia és Liszt Múzeum rendezi meg, hogy Liszt Ferenc születésének évfordulója, azaz október 22. körül hangversenyekkel és egyéb programokkal emlékezzen alapító elnökére.

Az idei rendezvénysorozat részeként Balogh Ádám zongoraművész, az intézmény oktatója szólóestet adott pénteken a Régi Zeneakadémián.

Szombaton ugyanott további három esemény járja körül az életművet: Yukine Kuroki és Shota Kaya hangversenye, továbbá Ránki Fülöp zongoraművész szólóestje Liszt billentyűs kompozícióinak különböző színeit mutatja meg.

E kettő között mutatják be a Mint hazámnak hű fia című kötetet, amely Liszt utazásainak, hangverseny-körútjainak állomásait követve nyújt bepillantást a 19. századi magyar városok szalonjaiba, hangversenytermeibe korabeli dokumentumok alapján.

Az október 22-i születésnapi koncerten a Zeneakadémia nagytermében az idén Kovács János vezényli az egyetem hallgatóiból álló Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát, szólistaként pedig Banda Ádám hegedűművész, az intézmény docense és Pellet Sebestyén zongorista növendék működik közre. Műsorukon Liszt műveit Weiner Leó és Bartók Béla egy-egy kompozíciója egészíti ki.

A megnyitón bemutatott Liszt-mellszobrot a magyar származású, bécsi születésű, végül Angliában letelepedő 19. századi neves művész, Edgar Boehm készítette, erről a hátoldalán lévő bevésés, valamint Viktória királynő naplóbejegyzése tanúskodik, hiszen Liszt Ferenc fellépett az uralkodó előtt a windsori kastélyban. A szobron ajánlás is olvasható, amely Augustus Littletonnak szól, aki a Liszt Ferencet Angliában vendégül látó néhai Novello kiadó vezetőjének fia volt, örököseitől vásárolta meg Malcolm Binns sok évtizeddel ezelőtt, amikor a cég székházának pincéjéből előkerültek.

A Liszt Múzeum által megbízott magyar restaurátorok az intézménybe került gipszszobron mérőpontokat találtak, amely alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az agyagmodellről vett mintába öntött változatok közül ez lehetett a legjobb, és vélhetően erről készült az a végleges márvány példány, amelynek hollétéről azonban nincs információ, a Royal Academy of Music feljegyzése szerint magántulajdonban van. További néhány gipszöntvény ismert még brit múzeumokban.

Az életnagyságú alkotáson Liszt ruhájára tűzve Karl Alexander weimari nagyherceg díszes rendjele látható, ebben az öltözékben készült róla az angliai utazáskor az a portréfotó is, amelyet szintén Malcolm Binns adományozott a Liszt Múzeumnak, és ugyancsak ritkaságszámba megy, mivel nem ismert más példánya.

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top