+ Irodalom

Hatályon kívül helyezték a döntést, folytatódik a Líra vesszőpere

libri líra

A Fővárosi Bíróság a Líra jogi képviselőjének többi érvét nem is vizsgálta, pusztán a vessző nélküli szövegrész értelmezését.

Hatályon kívül helyezte a Kúria a Fővárosi Törvényszék 2024. február 8-án, az ún. „vesszőperben” hozott ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. A Líra továbbra is meg van győződve arról, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság határozata jogellenes, így a per folytatódik.

Mint ismeretes, a Líra azért fordult a bírósághoz, mert álláspontunk szerint a Fővárosi Kormányhivatal jogszerűtlenül rótt ki 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot társaságunkra, amiért fólia nélkül forgalmaztuk a Heartstopper című könyvet.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság a Lírának adott igazat.

A februári ítélet szerint a jogszabály szövegét, amely szerint a homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termék „a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”, vessző nélkül nem lehet másként értelmezni, mint hogy csupán az elkülönítetten tartott könyveket kell lefóliázni.

A Fővárosi Bíróság a Líra jogi képviselőjének többi érvét nem is vizsgálta, pusztán a vessző nélküli szövegrész értelmezése alapján hozta meg ítéletét.

Időközben a Győri Törvényszék előtt is pert nyert a Líra. Ítéletében a Győri Törvényszék is megerősítette, hogy a rendelet „kitétele a vessző írásjel nélkül valóban azt jelenti”, hogy csupán az elkülönítetten tartott könyveket kell lefóliázni.

A Fővárosi Kormányhivatal a jogerős ítélet után a Kúriához fordult. A Kúria mai ítéletében úgy döntött, hogy a Fővárosi Törvényszék rosszul értelmezte a jogszabályt, mert a Kúria álláspontja szerint a kérdéses mondatrész szerint vessző nélkül is ugyanazt jelenti, mint vesszővel.

A Kúria az a tényt, hogy a jogalkotó megváltoztatta a jogszabály szövegét, és az idén nyáron módosított rendeletben már vesszővel és szűkebb termékkörre vonatkozóan szerepel az inkriminált mondat, nem értékelte az elsőfokú ítéletben foglalt megállapítás utólagos elismerésének.

A per a mai ítélet alapján újrakezdődik a Fővárosi Törvényszéken. A Líra továbbra is meg van győződve arról, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság határozata jogellenes.

Mivel az elsőfokú bíróság az idén februári eljárásban nem vizsgálta további érdemi érveinket, abban bízunk, hogy ezek figyelembevételével a bíróság ismét kimondja, hogy a fogyasztóvédelmi bírság kiszabása jogszabálysértő volt.

A Líra megvárja a leírt ítéletet, és annak fényében mérlegeli egy esetleges alkotmányjogi panasz benyújtását az Alkotmánybírósághoz.

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top