+ Irodalom

Paul Auster áprilisi halála után felesége azonnal belekezdett a kettejükről szóló regénybe

paul Auster

Siri Hustvedt és Paul Auster 1981-ben találkoztak, és a következő évben összeházasodtak. Egy lányuk van, és Auster haláláig együtt éltek.

Siri Hustvedt elárulta, hogy éppen egy emlékiraton dolgozik néhai férjéről, Paul Auster-ről, aki a híres New York Trilógia szerzője.

A hírt először a Zeit Online közölte, ahol Hustvedt egy interjúban elmondta, hogy „néhány nappal Paul halála után” kezdett el egy emlékiratot írni róla. „Az a címe, hogy Ghost Stories. Most 120 oldalam van” – mondta a német hírportálnak, hozzátéve, hogy Auster-ről írni volt az „első késztetése” a halála után.

Paul Auster 77 évesen hunyt el április 30-án, tüdőrák szövődményei miatt. „Május 3-án, miután eltemették a brooklyni Green Wood temetőben, elkezdtem írni az emlékiratot róla és magamról, rólunk” – mondta Hustvedt a Guardiannek. „Nem arról volt szó, hogy ’akartam’ írni ezt a könyvet, hanem arról, hogy sürgető szükségét éreztem.”

„Az írás kényszere egy szeretett ember halála után nem csak rám jellemző” – tette hozzá a 69 éves író (legutóbbi könyve, Mothers, Fathers and Others, esszégyűjtemény volt, amelyet édesanyja halála után írt).

„Van valami a halálban, ami az írókat arra készteti, hogy írjanak” – mondta Hustvedt a Zeit Online-nak. „Az írás egy üres lapra más, mint személyesen beszélni valakivel. Van valami abban az üres térben, ami olyan intimitást teremt, ami nem létezik egy élő párbeszédben.”

Hustvedt Minnesotában született, és a Columbia Egyetemen szerzett PhD fokozatot. Első regénye, The Blindfold, 1992-ben jelent meg, és számos regényt írt, köztük a What I Loved, The Summer Without Men és The Blazing World című műveket, utóbbi 2014-ben felkerült a Man Booker-díj hosszúlistájára.

Hustvedt és Auster 1981-ben találkoztak, és a következő évben összeházasodtak. Egy lányuk van, és Auster haláláig együtt éltek Brooklynban, New Yorkban.

Amikor a Zeit Online megkérdezte, hogy van, Hustvedt azt mondta, hogy „rendben van”.

„Tudja, gyászolom a férjemet” – tette hozzá. „De, ahogy mostanában mindig mondom a barátaimnak: nem vagyok depressziós. De félek. Mióta meghalt, folyamatosan a gyászról olvasok.”

Bár Hustvedt reméli, hogy jövő év elejére befejezi a Ghost Stories írását, a Guardiannak elmondta: „Ez a reményem, nem az ígéretem. Fogalmam sincs, mikor fog megjelenni.”

(A cikk a The Guardian híre alapján készült)

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top