+ Irodalom

Paula Hawkins a végtelenségig fokozza a feszültséget a titokzatos szigeten

paula hawkins

Paula Hawkins thrillerjeiben nem a gyilkos meglelése a legfontosabb, hanem a feszültség, a titok, nyomában a kíváncsisággal

Élményolvasó – Paula Hawkins: Kéksötét

A harmadik regény, amit olvastam a Patricia Highsmith-jegyeket is mutató, zimbabwei születésű, nagyon angol krimiírónőtől, kinek leghíresebb munkája a berobbanó első pszichothrillere, a Lány a vonaton.

Na, ez még annál is jobb.

Hawkins thrillerjeiben nem a gyilkos meglelése a legfontosabb, hanem a feszültség, a titok, nyomában a kíváncsisággal, ami hajtja az olvasót a rejtély meghámozása felé. Történeteiben az emberi lélek a lényeges, mint az események mozgatója – szerelem, gyűlölet, mohóság, csalódás, elhagyatottság, ragaszkodás, birtoklás, szorongás, félelem.

A Kéksötét ereje még a miliő, a környezet intenzitása: valahol az északi skót partoknál egy árapály miatt szakaszosan megközelíthető szeles, viharos sziget, rajta egyetlen különös házzal, s két ember drámai történetével, amelynek megfejtése halálos veszély a közelükbe kerülőkre, a síron túlról is.

Nekem nem volt lényeges ebben a könyvben a gyilkos kilétének megfejtése, habár kétharmadnál rájöttem, de a figyelem a múlt megértésére, az atmoszféra megteremtésére koncentrál, miközben művészet, alkotás, pénz és hatalom nagy kérdései is ott húzódnak az érdekes figurákkal teli történetben. Elsőrangú munka a műfajában.

Szombathy Pál

Paula Hawkins írónő életéről és műveiről bővebben:

Paula Hawkins brit író, aki nemzetközi hírnévre tett szert 2015-ben megjelent regényével, „A lány a vonaton” (The Girl on the Train), amely pszichológiai thrillerként azonnal bestseller lett. A könyv világszerte több millió példányban kelt el, és 2016-ban filmadaptáció is készült belőle, Emily Blunt főszereplésével. Hawkins sikere azonban hosszú írói út eredménye volt.

Élete és karrierje

Paula Hawkins 1972. augusztus 26-án született Zimbabwében. Édesapja, Anthony Hawkins, jelentős újságíró és gazdasági professzor volt, ami hatással lehetett Hawkins írói ambícióira. 17 éves korában Nagy-Britanniába költözött, és a londoni egyetemen (University of Oxford) tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant.

Mielőtt a szépirodalom világában elismerést szerzett volna, Hawkins újságíróként dolgozott, és pénzügyi témájú cikkeket írt. Ezen időszak alatt több könyvet is írt álnéven, de ezek nem hoztak nagy sikert. Első igazi áttörése a „A lány a vonaton” volt, amely egy érzelmileg megterhelt, alkoholista nő nézőpontjából meséli el a történetet, és rendkívüli népszerűségre tett szert a feszültséggel teli, fordulatos cselekménye miatt.

Művei

  1. A lány a vonaton (The Girl on the Train, 2015) – Ez a pszichológiai thriller arról szól, hogy egy nő, Rachel, a vonatból naponta figyeli egy pár életét, majd belekeveredik egy rejtélyes eltűnési ügybe. A regény nemcsak izgalmas krimi, hanem mélyen feltárja a traumák, alkoholizmus és emberi kapcsolatok dinamikáját is.
  2. A víz mélyén (Into the Water, 2017) – Hawkins második regénye szintén pszichológiai thriller, amely egy kisvárosi közösség sötét titkaira és halálesetekre koncentrál. A történet középpontjában egy nő áll, akit a halott nővére történetének felgöngyölítésére kérnek fel.
  3. Slow Fire Burning (2021) – Ez a regény egy titokzatos haláleset köré épül, amelyben három különböző nő sorsa fonódik össze, miközben a múlt titkai lassan napvilágra kerülnek.

Stílus és témák

Paula Hawkins regényeiben gyakran foglalkozik az emberi pszichével, a múlt traumáival és azok jelenlegi hatásaival, valamint a női karakterek komplex életével. Írásai általában sötét tónusúak, és többnyire feszült hangulatot árasztanak, ami hozzájárult a pszichológiai thriller műfajának népszerűsítéséhez.

Paula Hawkins jelentős szerepet játszott abban, hogy az úgynevezett „domestic noir” vagy „domesztikus thriller” műfaja felvirágozzon. Az ilyen típusú regények a családi és hétköznapi helyzeteket helyezik a középpontba, de azok sötét, titkos oldalát mutatják be.

Hawkins továbbra is az egyik legnépszerűbb szerző a pszichológiai thrillerek műfajában, és munkái világszerte sokak kedvencei.

Népszerűek

To Top