+ Irodalom

Már lehet pályázni a Petri-díj elnyerésére – a győztes művet a Magvető adja ki

feketelista vallai kert petri györgy, petri-díj

A Petri-díj továbbra is elsőkötetes szerzőket kíván díjazni, tehát csak olyan műveket várnak, amelyek teljes terjedelmükben eddig…

A Petri-díj kuratóriuma 2024-ben is meghirdeti pályázatát.

A Petri-díj továbbra is elsőkötetes szerzőket kíván díjazni, tehát csak olyan műveket várnak, amelyek teljes terjedelmükben eddig még nem jelentek meg, illetve kiadásukra a szerzőnek egyetlen kiadóval sincs megállapodása.

Pályázni verses vagy szépprózai művekkel lehet, amelyek terjedelme verses mű esetében minimum 600, maximum 1800 sor, prózai mű esetében minimum 4 szerzői ív (160.000 leütés), maximum pedig 12 szerzői ív (480.000 leütés).

A díjazott művet, mint eddig, a Magvető kiadó jelenteti meg.

A kéziratokat a kuratórium 2024. október 31-én éjfélig várja a petridij2024@gmail.com
emailcímre.

Az előválogatók idén Áfra János, Ayhan Gökhan, Bencsik Orsolya, Fenyvesi Orsolya, Ferencz Mónika, Izsó Zita, Juhász Tibor, Seres Lili Hanna és Sopotnik Zoltán lesznek. Pályi Márk koordinátorként segíti a jelölők munkáját.

Az elolvasott kéziratokról nem küldenek külön értékelést, csupán a kurátorok elé kerülő legjobb tíz kézirat szerzőjét értesítik az eredményről.

A hosszú lista kihirdetése november 30-án lesz, az első három helyezett nevét pedig a díjátadás napján, azaz december 22-én hozzák nyilvánosságra.

A Petri-díj eddigi kuratóriumának munkájában idén az állandó tagok: Deres Kornélia, Forgách András, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs mellett a tavalyi díjazott Kupihár Rebeka továbbá Szegő János, a Magvető kiadó szerkesztője vesz részt.

AZ ELŐVÁLOGATÁS MENETE

Az előválogatók a szerző nevének feltüntetése nélkül kapják meg a kéziratokat és terjesztik fel közülük a kiválasztott tíz kéziratot a kurátorok elé. A tíz továbbjutó nevét nyilvánosságra hozzák, és a kurátorok már a szerzők neveinek ismeretében választják ki az első hármat, akik közül az első nyeri el a Petri-díjat.

A szerzőket arra kérik, hogy a beküldött kéziraton magán ne szerepeljen a nevük, azt egy külön dokumentumban, a kézirat címének (vagy ha jeligés pályázatot küldtek, akkor jeligéjének) megjelölésével együtt küldjék el, és ebben a külön dokumentumban elérhetőségüket (telefonszám, email-cím, postacím) is adják meg.

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top