+ Képzőművészet

A tragikus körülmények között elhunyt Zoltánfy István emlékkiállítása nyílt a Fekete Házban

zoltánfy istván

Zoltánfy István pályája fiatalon indult, 1958-ban már országos gyermekrajz pályázatot nyert. Az évek során jelentős sikereket ért el.

A Fekete Házban 2023. október 10-én nyílt meg Zoltánfy István festőművész emlékkiállítása, amely a művész születésének 80. évfordulója alkalmából készült.

Zoltánfy 1933-ban született Deszken, és 1988-ban, tragikus autóbalesetben hunyt el. A Tömörkény István Gimnázium egykori tanára Szegedhez és az alföldi tájhoz erősen kötődött, mely gyakran visszaköszönt alkotásaiban. Neve mára Szegeden utca és Deszken iskola nevét viseli, és emléktáblája is megtalálható a Tömörkény Művészeti Iskolában.

Zoltánfy István pályája fiatalon indult, 1958-ban már országos gyermekrajz pályázatot nyert. Az évek során jelentős sikereket ért el: művei nemcsak a Magyar Nemzeti Galériában és a Móra Ferenc Múzeumban láthatóak, hanem külföldi tárlatokon is bemutatták.

Képein az alföldi élet mindennapjai jelennek meg – gyakran szürrealista hatásokkal –, miközben komoly hatással volt rá a 15. századi itáliai táblaképfestészet.

„Életművének előterében az ember állt, a családdal, generációkkal, emberi kapcsolatokkal foglalkozott. (…) Képi világát, motívumkincsét az alföldi és szegedi életből, az alsóvárosi napsugaras házak vidékéről, a kocsmák, gyármellékek, családi otthonok miliőjéből vette. Legtöbb festményén egyfajta szemérmes ünnepélyesség jelenik meg: ikonok, oltárképek a mindennapi élet jeleneteit mutatják be. Művészetében felfedezhető a korareneszánsz, a szürrealizmus, a népi-naiv festészet hatása, akárcsak a fotográfiáé és a filmé. Egyszerre volt a tradíció és a modernizmus híve.”

Az emlékkiállítással egy időben a Duna Táncműhely is fellépett a Kisszínházban „Képíró” című darabjával, amely Zoltánfy művészetéből merített ihletet.

Zoltánfy István

Az alkotó legismertebb művei között található a „Kocsma” című festmény, amely Temesi Ferenc „Por” című regényének borítóján szerepel.

Zoltánfy életének tragédiája 1988-ban következett be, amikor Ausztriában egy részeg sofőr autójába rohant, és Zoltánfy a helyszínen meghalt a kigyulladt autóban, miközben lányával Németországba tartottak.

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Népszerűek

To Top