+ Színház

Nyit a Vígszínház új játszóhelye, a Víg Szalon – fotók

Víg Szalon

A Víg Szalon a mennyezetén és a falak találkozásánál végigfutó aranyozott díszítés nemcsak az egykori kávéházat idézi…

Budapest, 2024. október 10. Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója beszél a Víg Szalonban a megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a főváros XIII. kerületében 2024. október 10-én. A hajdani Club kávézó épületében október 12-én nyílik meg a Víg Szalon, a Vígszínház negyedik játszóhelye. Mellette Valló Péter, a Szalon Nyitány rendezője (bal) és Kopek Janka, a Víg Szalon kulturális menedzsere. MTI/Lakatos Péter

Megnyílik szombaton a Vígszínház negyedik játszóhelye, a Víg Szalon, ahol az első időszakban a Szalon Nyitány című zenés irodalmi est előadásai mellett filmklubbal, a Víg Társalgó beszélgetéseivel, a Szívlapát című versszínházi produkcióval és a Vígkorúak Klubjával várják az érdeklődőket.

A Wellisch Alfréd tervei alapján épült bérházban 1899-ben nyitott meg a Club Kávéház, a Vígszínházhoz köthető művészek egyik találkozóhelye. Ennek helyén hoztak létre az 1990-es években három kisebb üzlethelyiséget, amelyek közül a Hegedűs Gyula utcából nyílót bérelte ki a Vígszínház azzal a szándékkal, hogy egy olyan helyet alakítson ki, amelyben a színház alkotói és a közönség közvetlenebb módon találkozhatnak.

Emlékeztetnek, a századelőn a budapesti kávéházaknak fontos szerepük volt a szellemi és kulturális életben, a Club Kávéház azért volt különleges, mert a Vígszínház társulatának tagjai és a színházhoz kötődő írók, alkotók jártak oda. Heltai Jenővel, Molnár Ferenccel, Miklós Andorral, Bródy Sándorral, Karinthy Frigyessel és József Attilával is lehetett ott találkozni.

Később a kávéház Espresso néven működött, majd az 1960-as években bezárták és átépítették, ezután a ’80-as évek végéig Víg Matróz étteremként üzemelt. A ’90-es években létrehozott három üzlethelyiség közül a Hegedűs Gyula utcából nyíló a XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában van, ezt a helyiséget bérelte ki és újította fel a színház.

víg szalon

Budapest, 2024. október 10. A Víg Szalon bejárata a XIII. kerületi Hegedüs Gyula utcában 2024. október 10-én. A hajdani Club kávézó épületében október 12-én nyílik meg a Víg Szalon, a Vígszínház negyedik játszóhelye. MTI/Lakatos Peter

A Víg Szalonban a mennyezet és a falak találkozásánál végigfutó aranyozott díszítés nemcsak az egykori kávéházat idézi, hanem a Vígszínház épületében fellelhető stukkók díszítésére is hasonlít. A fogadótérből induló márványlépcsőkön tágas galéria közelíthető meg. Ez a tér lehetett egykor az a helyiség, ahol irodalmi és művészeti előadásokat rendeztek, ezt a hagyományt viszi tovább a Vígszínház új játszóhelye is – írják.

A kínálatban a sorozatszerűen visszatérő programok mellett koncertek, verses estek, felolvasások, különböző művészeti ágakat ötvöző produkciók és erre a térre készülő előadások is helyet kapnak majd.

A Víg Szalon szombaton a Szalon Nyitány című zenés irodalmi esttel kezdi meg működését. A színház felkérésére kortárs írók – Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián, Vámos Miklós, Nyáry Krisztián, Nádasdy Ádám, Darvasi László, Tóth Krisztina és Závada Péter – alkottak szabadon arról, hogy mit jelent ma számukra a szalon szó. Az így született szövegek mellett a témához kapcsolódó dalok, versek, prózák teszik teljessé a Valló Péter által rendezett előadást. A Szalon Nyitány december 8-án és 29-én is látható.

víg szalon

Budapest, 2024. október 10. Színpad a Víg Szalonban 2024. október 10-én. A hajdani Club kávézó épületében október 12-én nyílik meg a Víg Szalon, a Vígszínház negyedik játszóhelye. MTI/Lakatos Peter

A Víg Társalgó kulturális beszélgetés-sorozatában egy előadás vagy sokakat foglalkoztató téma kapcsán alkotók, művészek és szakemberek osztják meg gondolataikat, és ebben a sorozatban kapnak helyet a Vígszínház életében jelentős szerepet játszó művészek pályáját bemutató életút beszélgetések is. Október 13-án Az imposztor bemutatója kapcsán Spiró György, Kern András és Rudolf Péter, Nyáry Krisztián moderálásával beszélget, míg november 15-én Kútvölgyi Erzsébet pályáját ismerheti meg a közönség.

November 3-án indul a filmklub, ahol elsőként a teátrum 125 éves történetét feldolgozó, Víg125 című fikciós dokumentumfilm-sorozat részei láthatók, majd az érdeklődők találkozhatnak a film alkotóival és szereplőivel. A filmklub november 28-án és december 15-én folytatódik.

víg szalon

Budapest, 2024. október 10. Díszítés a Víg Szalonban a főváros XIII. kerületében 2024. október 10-én. A hajdani Club kávézó épületében október 12-én nyílik meg a Víg Szalon, a Vígszínház negyedik játszóhelye. MTI/Lakatos Peter

November 20-án és december 8-án a Szívlapát című részvételi versszínház keretében Zoltán Áron és Igó Éva színművész vezeti be a nézőket a kortárs költemények világába, versírásra is ösztönözve őket. November 11-én a Vígkorúak eseményén a résztvevők betekintést nyerhetnek a színház működésébe, találkozhatnak a színház munkatársaival.

Népszerűek

To Top