+ Színház

Olasz világsztárok dobogtatják meg a szíveket, te pedig otthonról élőben nézheted

Georg Solti

A Georg Solti Akadémia fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő koncert a Magyar Állami Operaházban október 20-án lesz.

A bel canto nyári akadémia egykori növendékei, Ajgul Ahmetsina, Freddie De Tommaso, Hera Hjeszang Park és Paul Grant is fellépnek a Georg Solti Akadémia fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő koncerten a Magyar Állami Operaházban október 20-án – közölték a szervezők hétfőn .

A gálán az Opera Zenekarát Kovács János, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze vezényli. A koncerten egyebek mellett a Bajazzók, a Bohémélet, a Carmen, a Hoffmann meséi, az Otello, a Parasztbecsület, A sevillai borbély és a Turandot részletei is elhangzanak majd.

Georg Solti

Aigul Akhmetshina photo Beata Nykiel

Az előadást a Decca és a Deutsche Grammophon közös internetes platformján, a Stage+-on élőben követheti a közönség – tájékoztattak.

A gálaest fellépőivel kapcsolatban kiemelték: Ajgul Ahmetsina orosz mezzoszoprán 2023-ban a Carmen címszerepében mutatkozott be New Yorkban. Freddie De Tommaso olasz tenor mindössze 28 évesen debütált a Királyi Operában Cavaradossi szerepében (Tosca), az elmúlt évadban pedig Londonban és Milánóban is fellépett mint Rodolfo (Bohémélet). Hera Hjeszang Park dél-koreai szoprán nyáron a Párizsi Operában Despina szerepében (Cosi fan tutte) volt látható, év végén pedig New Yorkban alakítja majd Paminát (A varázsfuvola). Paul Grant brit basszbariton az elmúlt évadban többek közt Milanóban énekelte Figaro szerepét (A sevillai borbély).

Georg Solti

Hera Hyesang Park

A Georg Solti Akadémiát a néhai Lady Valerie Solti, Candice Wood kulturális menedzser és Jonathan Papp, a londoni Királyi Zeneakadémia énekmestere 2004-ben azzal a céllal alapították, hogy a világhírű karmester elképzelései mentén egyedülálló képzési programot hozzanak létre a bel canto éneklés oktatására.

Az elmúlt húsz évben csaknem négyszázan végezték el az akadémia kurzusait. A növendékek az évek során olyan kimagasló előadóktól tanulhattak, mint Angela Gheorghiu, Kiri Te Kanawa, Leo Nucci vagy José Carreras.

Az akadémia a toszkánai bel canto énekesi mesterkurzusok és a velencei Solti-Peretti répétiteur képzések mellett egyebek közt a Juilliardon, a Carnegie Hallban, a Chicago Symphony Centerben és a pekingi Nemzeti Előadóművészeti Központban is tart mesterkurzusokat és hangversenyeket.

A húszéves ünnepség részeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerveznek mesterképzést Jonathan Papp művészeti igazgató vezetésével.

Georg Solti

Freddie de Tommaso – photo Craig Gibson

Az akadémia alapítói számára kiemelt fontossággal bír, hogy a húszéves jubileum kapcsán azzal a Magyar Állami Operaházzal is együttműködjenek, ahonnan Sir Georg Solti zenei pályafutása indult, és ahol 1938. március 11-én több éves korrepetitori munka után dirigensként mutatkozott be Mozart Figaro házassága című operájának előadásán.

Népszerűek

To Top