+ Film

Rudolf Péter, Szakács Györgyi, Uhrik Teodóra – A Prima Primissima-díj magyar színház-, film- és táncművészet kategória jelöltjeiről

prima primissima-díj

Rudolf Péter, Szakács Györgyi és Uhrik Teodóra hármasából kerülhet ki a 2024-es Prima Primissima-díj magyar színház-, film- és táncművészet

Rudolf Péter, Szakács Györgyi és Uhrik Teodóra hármasából kerülhet ki a 2024-es Prima Primissima-díj magyar színház-, film- és táncművészet kategória győztese, aki 20 millió forintot kap.

Rudolf Péter, színművész, színház–, és filmrendező

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott 1983-ban. A főiskola után 18 éven át a Vígszínház egyik meghatározó tagja volt színészként és rendezőként, ahol számos ikonikus előadás fűződik a nevéhez. Később az ország több színházában játszott, illetve rendezett, de színházi karrierje mellett folyamatosan dolgozott, illetve dolgozik sorozatokban, tévé- és játékfilmekben. Filmrendezőként az Üvegtigris című filmmel debütált, amelyből aztán trilógia lett, de rendezett történelmi tévéfilmsorozatot és ő a Beugró című improvizációs műsor egyik létrehozója.

Prima Primissima-díj

2003 és 2005 között az Új Színház művészeti vezetője volt. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 2020 óta a Vígszínház igazgatója, ahol rendezőként és színészként is jelen van a társulat életében.

Szakács Györgyi, jelmeztervező

1974 óta tartó, páratlan gazdagságú pályáján korszakos, színháztörténeti jelentőségű alkotók állandó munkatársa és előadások alkotója. Minden idők egyik legfoglalkoztatottabb jelmeztervezője: több, mint 600 színházi előadáshoz tervezett jelmezeket hazai és külföldi színházak, operák számára. Félszáz játék- és tévéfilm alkotója, többek közt a Semmelweis, a Napszállta, A Hídember vagy a Sortalanság. A napfény íze című film jelmeztervezéséért Genie-díjra jelölték és az Oscar-díj shortlistjén szerepelt.

Prima Primissima-díj

Igazi rekorder: 17 alkalommal kapta meg az évente odaítélésre kerülő Színikritikusok díját. Kossuth-, Jászai Mari- és Hevesi Sándor-díjas. A Színházi Kritikusok Céhe és a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasa.

Uhrik Teodóra, táncművész, balettpedagógus

Hétéves volt, amikor sikeres felvételit tett az Állami Balett Intézetbe, ahol 1961-ben végzett. Ezt követően Pécsre került, a Pécsi Balett egyik alapítótagja volt, amelynek ma ügyvezető igazgatója. Kiemelkedő művészi érzékenysége, magas technika tudása, előadóművészi tehetsége, színészi képességei, hosszú évtizedekre a társulat meghatározó tagjává tették. Csaknem száz szerepben állt színpadra. Több budapesti és vidéki színház zenés előadásaihoz készített koreográfiát. 1976-ban a Táncművészeti Főiskolán táncpedagógusként diplomázott.

Prima Primissima-díj

Táncos pályája befejezése után a tanítás vált elsődleges feladatává. Érdemes Művész, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, az alapfokú táncművészeti iskolák tanulóinak Klasszikus balett képeskönyv címmel írt könyvet.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top