+ Színház

A márciusban elhunyt Eötvös Péter darabja nyert az International Opera Awardson

Eötvös Péter Valuska

Az opera librettóját Eötvös Péter Mezei Marival, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal közösen készítette el, Varga Bence állította színpadra

MTI/Szigetváry Zsolt

Eötvös Péter Valuska című operája nyert az International Opera Awardson: az idén márciusban elhunyt világhírű kortárs zeneszerző 13., utolsó operáját a legjobb ősbemutató kategóriájában díjazták a müncheni Prinzregentheaterben szerda este megtartott díjátadón – közölte a Magyar Állami Operaház csütörtökön.

A dalszínház közleménye szerint Varga Bence rendező a díj átvételekor köszönetet mondott mindenkinek, aki a Magyar Állami Operaház előadásának létrejöttében közreműködött, köztük a színpadon ugyancsak jelen lévő Mezei Marinak, a zeneszerző özvegyének és librettistájának, valamint Szennai Kálmánnak, a darab karmesterének.

Valuska

Fotó: Nagy Attila

A rendező külön megemlékezett a 80 éves korában elhunyt szerzőről, akinek megköszönte a közös munkát és emlékének megőrzésére hívta fel az egybegyűlteket.

Eötvös Péter egyetlen magyar nyelvű operája megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetésétől. Darabja alapjául a zeneszerző a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című, 1989-ben megjelent regényét választotta.

Az opera librettóját Eötvös Péter Mezei Marival, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal közösen készítette el, az előadást Varga Bence állította színpadra alkotótársaival (díszlettervező: Devich Botond, jelmeztervező: Huszár Kató, világítástervező: Baumgartner Sándor) közösen.

Eötvös Péter Valuska

Budapest, 2023. december 1. Miksch Adrienn (k) Pflaumné szerepében Krasznahorkai László regénye, Az ellenállás melankóliája nyomán készült Valuska című opera próbáján az Eiffel Műhelyházban 2023. december 1-jén. A zenés színpadi adaptációt Varga Bence rendezésében 2023. december 2-án mutatják be. MTI/Szigetváry Zsolt

A címszerepet Haja Zsolt, a további főszerepeket Miksch Adrienn, Szabóki Tünde, Farkasréti Mária, Hábetler András és Cser Krisztián énekelték, az Opera együtteseit Szennai Kálmán dirigálta.

Eötvös Péter előrehaladott betegsége dacára szoros figyelemmel kísérte a premier előkészületeit, az Eiffel Műhelyházban 2023. december 2-án megtartott ősbemutatón személyesen is részt vett, ez volt utolsó nyilvános szereplése.

A hazai és a nemzetközi kritika által is kedvezően fogadott produkció 2024 januárjától fél éven át az OperaVision internetes portálon is ingyenesen megtekinthető volt, most a díjazás alkalmából december 2-ig újból megtekinthető a https://operavision.eu/performance/valuska linken.

Az Opera repertoárjára várhatóan a 2025/26-os évadban tér vissza.

Négy hónapon belül ez a második rangos nemzetközi elismerés, amelyben a Magyar Állami Operaház produkciója, illetve művésze részesül.

Júniusban Balázsi Gerő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett principálja vehette át a moszkvai Bolsoj Színházban a balettvilág Oscar-díjának is nevezett Benois de la Danse-díjat férfi táncművész kategóriában.

A legfrissebb színházi hírek

Népszerűek

To Top