+ Film

Kris Kristofferson nyolc gyermeket hagyott maga után

Kris Kristofferson

1965-ben Kris Kristofferson úgy döntött, hogy Nashville-be költözik, a countryzene fővárosába, ahol bárpultosként és takarítóként dolgozott.

Kris Kristofferson, a híres countryénekes és színész, 88 éves korában elhunyt. A családja vasárnap este erősítette meg a hírt, elmondva, hogy Kristofferson békésen, otthon hunyt el szombaton.

„Hálásak vagyunk az együtt töltött időért” – áll a nyilatkozatban, amelyet a felesége, Lisa, nyolc gyermeke és hét unokája írt alá. „Köszönjük, hogy oly sok éven át szerettétek őt, és ha megláttok egy szivárványt, tudjátok, hogy fentről mosolyog ránk.”

Kristofferson dalainak nyers őszintesége, érzelmi sebezhetősége és irodalmi értéke miatt sokan tisztelték. Számos dala vezette az amerikai country toplistákat, és olyan művészek, mint Janis Joplin, Gladys Knight és Johnny Cash is feldolgozták őket. Az 1970-es évek közepén filmes karriert is épített, olyan rendezőkkel dolgozott, mint Martin Scorsese és Sam Peckinpah, és megnyerte a Golden Globe-ot Barbra Streisand mellett az 1976-os „A Star is Born” című filmben nyújtott alakításáért.

Streisand Instagramon emlékezett meg róla, különlegesnek és bájosnak nevezve. Dolly Parton is méltatta egykori duettpartnerét: „Nagy veszteség. Micsoda író, micsoda színész, micsoda barát. Mindig szeretni foglak, Dolly.” Reba McEntire, szintén countryénekes, így írt: „Micsoda úriember, kedves lélek és szavak szerelmese. Nagyon örülök, hogy találkozhattam vele, és együtt tölthettem időt.”

Kristofferson 1936-ban született Texasban, középiskolába Kaliforniában járt, és eleinte írói karrierről álmodott. Irodalmat tanult a Pomona College-ban, majd a dél-kaliforniai Oxford Egyetemen, mint Rhodes-ösztöndíjas. Az egyre népszerűbb rock’n’roll inspirálta őt a zene felé, de korai brit próbálkozásai sikertelenek voltak. A hadseregben szolgálva helikopterpilóta lett, és később az olajiparban és a Nemzeti Gárdában is hasznosította ezt a tudást.

1965-ben Kristofferson úgy döntött, hogy Nashville-be költözik, a countryzene fővárosába, ahol bárpultosként és takarítóként dolgozott. A karrierje azután indult be, hogy egy helikopterrel landolt Johnny Cash házánál, és átadta neki saját dalait. Cash imádta a „Sunday Mornin’ Comin’ Down” című számát, amely 1970-ben vezette a country toplistákat, és elnyerte az év dala díjat a Country Music Association-től.

Kristofferson 18 stúdióalbumot adott ki, köztük olyan nagy slágereket, mint a „Me and Bobby McGee” és a „Help Me Make It Through the Night”. Színészi karrierje is sikeres volt, többek között szerepelt Dennis Hopper „The Last Movie” című filmjében, valamint Martin Scorsese „Alice már nem lakik itt” című filmjében is.

A filmes karrierje csúcspontja az 1976-os „A Star is Born” volt, de később a „Heaven’s Gate” című film anyagi bukása megtépázta hírnevét. Az 1980-as években létrehozott egy szupercsoportot Willie Nelson, Johnny Cash és Waylon Jennings társaságában, amely a Highwaymen nevet viselte, és az első albumuk hatalmas siker lett.

Kristofferson az 1980-as években nyíltan kritizálta Ronald Reagan amerikai elnök külpolitikáját, különösen Közép-Amerikában, ahol az Egyesült Államok baloldali erők elleni harcot finanszírozott. A „Repossessed” című 1986-os albumán is megjelentek ezek a témák.

Bár a színészi karrierje folyamatos volt, az 1996-os „Lone Star” című neo-western film új lendületet adott neki. Utolsó filmszerepe az Ethan Hawke által rendezett „Blaze” című 2018-as drámában volt, és az utolsó albuma 2016-ban jelent meg, „The Cedar Creek Sessions” címmel.

Kristofferson háromszor házasodott. Első felesége Fran Beer volt 1960-ban, majd Rita Coolidge énekesnővel kötött házasságot 1973-ban, amelynek gyümölcse egy duettalbum lett, amely nagy sikert aratott. Végül harmadik feleségével, Lisa Meyers-szel kötött házasságot 1983-ban, és öt gyermekük született, akik három másik gyermekéhez csatlakoztak az első két házasságából.

(Cikkünk a The Guardian magazin írása alapján készült)

A legfrissebb zenei hírek

Népszerűek

To Top