+ Képzőművészet

Forgács Péter szédítő labirintusában elveszni és előbukkanni is lehet

Forgács Péter

Forgács Péter: Apró megfigyelések című kiállítása 2025. január 12-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óra között látogatható.

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi centrum

Megnyílt Forgács Péter médiaművész kiállítása Szentendrén

Kitárulkozások és elbújások – objektív és személyes hangú videóinstallációk, diaképek, fotósorozatok láthatók Forgács Péter független film- és médiaművész új kiállításán.

A művész kaleidoszkópszerűen elénk táruló apró megfigyelései elmélyült szemlélődésre hívnak. A tárlat 2025. január 12-ig látható a MűvészetMalomban.

Forgács Péter

A MűvészetMalomban nyílt kiállítás egyrészt új művészi irányokat és célokat mutat be, másrészt összegzi a művész munkásságának esszenciáját. A tárlat mindenekelőtt a Forgács Péter saját felvételeit is alkalmazó művekre koncentrál.

A Duna árad szertartás (2023), az Alkonyat. Pre-Pro-Seca-Tura (1996) vagy a Tudok én is nevetni (1982–2015) című videó-munkája saját nézőpont megválasztásával, majd módosításával, manipulálásával a pillanatnyiság és az analizálás együttes eszközévé, illetve egy sajátos, intim atmoszféra megteremtőjévé válnak.

Forgács Péter

Az 1974 és 1985 között született diaképekről készült nagyítások is magukon hordják Forgács egyedi festői módosításait. A nyers filmre készített képeket tükrözéssel, duplikálással, lyukasztással, égetéssel, pötyögtetéssel, különböző színszűrőkkel és egyedi fényeléssel dolgozza át. E diaképek, mint a szociofotók, társadalmi jelenségekre, saját történetekre, az arcra, a testre és az identitás kérdésére fókuszálnak.

A legfrissebb fotómunkái közül a Kanavász (2023) című modifikált fotósorozat darabjai a reprodukció gondolatkörét járják körül, míg a Füst-tűz (2023) és Pocsolya (2023) fotósorozatok a merengés egyszerre mélyreható és nyugalmas élményét közvetítik. Az irizáló képek egyszerű megfigyeléseknek tűnnek, ám módosítottak, torzítottak és metaforikusak.

Forgács Péter

Mégis, a művészi aktus szűrőjén keresztül tűnődhet el a néző az arcot eltakaró, fölszálló füstön, a redőzött felszínű pocsolyán és a víz tükrében feltűnő, hullámzó faágakon, emberi sziluetteken. Egyszerre objektív szemlélések és rendkívül személyes megélések, egyszerű jelenségek és titkos enigmák, reprezentációk és identitáskeresések, kitárulkozások és elbújások.

Forgács Péter a művészi önkifejezés labirintusába invitál, hogy rácsodálkozhassunk egy rendkívül izgalmas, absztrakt szűrőn keresztül mindarra, ami elsőre konvencionálisnak tűnhet.

Forgács Péter

Forgács Péter: Apró megfigyelések című kiállítása 2025. január 12-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óra között látogatható a MűvészetMalomban (Szentendre, Bogdányi u. 32.).

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

OKTÓBER 20. VASÁRNAP 16:00
Forgács Péter független film- és médiaművész tárlatvezetése

NOVEMBER 7. CSÜTÖRTÖK 11:00
Szenior Csütörtök
Kurátori tárlatvezetés Iberhalt Zsuzsa művészettörténésszel

NOVEMBER 23. SZOMBAT 16:00
Forgách András író, forgatókönyvíró, dramaturg
szubjektív tárlatvezetése

NOVEMBER 30. SZOMBAT 17:00
Múzeumi Mesék.
Önismereti foglalkozás Nagy Luca meseterapeutával 18+

JANUÁR 12. VASÁRNAP 16:00
Finisszázs.
Tárlatvezetés Mucsi Emesével, a Capa Központ kurátorával

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi centrum

A legfrissebb képzőművészeti hírek

Népszerűek

To Top