+ Film

Klaudia Reynicke intim és káprázatos filmjét küldi Svájc az Oscarra

Klaudia Reynicke

Klaudia Reynicke svájci-spanyol-perui koprodukcióban készült Királynők (Reinas) című megható családi filmje már bizonyított.

A Királynők (Reinas) című filmet nevezi Svájc a 97. Oscar-gála Legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. A Királynők várhatóan 2025 tavaszán kerül a magyar mozikba, az ADS forgalmazásában.

Klaudia Reynicke svájci-spanyol-perui koprodukcióban készült Királynők (Reinas) című megható családi filmje az idei Sundance filmfesztiválon debütált, majd a Berlinale Generation 14+ szekciójában vetítették februárban, ahol a szekció legjobb filmjének járó nagydíjat nyerte.

Augusztusban a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a Piazza Grande közönségdíjat. A sikeres fesztiválkörút után Svájc a Királynőket küldi a 97. Oscar-gála Legjobb idegen nyelvű film kategóriájába.

A Királynők 1992 nyarán, Limában játszódik. A perui társadalmi és politikai káoszból Lucia, Aurora és édesanyjuk, Elena az Egyesült Államokba szeretne kivándorolni.

Búcsúznak a hazájuktól, a családjuktól és barátaiktól, de mindenekelőtt Carlostól, a gyerekek apjától és Elena volt férjétől, aki szinte jelen sem volt az életükben.

A bizonytalan jövőjükkel való szembenézés ambivalens érzéseket kelt bennük, feleleveníti a régi sérelmeket és új illúziókat szül. Frusztráció és félelem keveredik az izgalommal és várakozással. A családnak együtt kell megbirkóznia azzal, hogy milyen veszteségekkel jár a régi életük hátrahagyása.

A Screen Daily szerzője szerint a Királynők „egy megható film a családi kötelékről és a változással járó kihívásokról.” A rendező könnyedén kezeli a finom érzelmeket, emiatt nagyon szerethetővé és szívmelengetővé varázsolja a filmet.

„Egy intim és káprázatos film, amely a rendező gyermekkori emlékeit mutatja be” – írja róla a Cineuropa. A Variety kritikusa szerint a rendező „a csodát és a realizmust ötvözi egy történelmi kontextusba ágyazott, okosan megírt családi történetben.”

A The Hollywood Reporter szintén dicséri a rendező munkáját: „Reynicke egy visszafogottan szomorú portrét vázol fel egy család erőfeszítéseiről, hogy egésznek érezzék magukat.”

A svájci-perui születésű Klaudia Reynicke The Nest (2016) című első nagyjátékfilmje a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be. Második mozija, a Love Me Tender (2019) szintén Locarnóban kezdte fesztiválútját, vetítették többek közt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, a BFI London Filmfesztiválon, a Sevillai Európai Filmfesztiválon és a tallinni PÖFF Black Nights Filmfesztiválon.

A Királynők várhatóan 2025 tavaszán kerül a magyar mozikba, az ADS Service forgalmazásában.

A legfrissebb filmes hírek

Népszerűek

To Top