+ Képzőművészet

Randevú az ablaknál – Eladó az erotikus Munkácsy-festmény

Munkácsy

Ritka kincs ez a Munkácsy-festmény, amely magán hordja mindazokat a jeleket, amelyek miatt a világ rajong Munkácsyért.

Munkácsy Mihály egyik gyönyörű, nagyméretű olajfestménye bukkan fel a Virág Judit Galéria október 15-i, őszi aukcióján.

A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A képet a nagyközönség is láthatja október 4-14. között a galériában.

Munkácsy Mihály egy-egy művének megjelenése a piacon mindig hatalmas izgalmat kelt a műgyűjtők és a műkedvelők között. Az asztalosinasból lett ünnepelt festő alkotásai világszerte keresettek, olykor külföldi árveréseken is komoly licitharc alakul ki értük.

Munkácsy

A Randevú az ablaknál című kép Franciaországban született, Párizsban Munkácsy Mihályt a barátai, Edouard de Marche báró és fiatal felesége, Cécile várták. Hamarosan a pár vendégszeretetét is élvezhette a művész, Colpachra utazott, De Marche-ék kastélyába.

1873-ban a báró meghalt, Cécile Papier pedig egy évvel később Munkácsy felesége lett – a hölgy már régóta vonzódott a jóképű festőhöz. A kastély és az ősi kert számos képének lett inspirációja, minden bizonnyal ennek a bájos jelenetnek is.

A festmény 1906 előtt Charles Sedelmeyer gyűjteményében volt, a párizsi műkereskedő és műgyűjtő tíz évre szóló szerződést kötött Munkácsyval, ami tehetőssé és gondtalanná tette a festőt.

Később az ügynök és művésze üzletileg szakítottak, de életük végéig barátok maradtak. A Randevú az ablaknál Sedelmeyer kollekciójából 1914 után feltehetően egy magyar műgyűjteménybe került. A sokszorosan kiállított és reprodukált kép kikiáltási ára 40 millió forint.

„Munkácsy Mihály neve a földkerekség minden táján ismert, az aukción kínált olajképe pedig az életmű egyik tipikus és igen látványos, szép darabja. Ritka kincs ez a festmény, amely magán hordja mindazokat a jeleket, amelyek miatt a világ rajong Munkácsyért”

– mondta el Virág Judit művészettörténész. Ezt a festményt és az aukciós anyag többi darabját is láthatja a nagyközönség október 4-14. között a Virág Judit Galéria kiállításán (1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.)

A Virág Judit Galéria klasszikus műveket felvonultató őszi aukcióját október 15-én tartják a Budapest Kongresszusi Központban.

Népszerűek

To Top