+ Film

Kovács Patrícia: Az iskolai bántalmazás mindkét oldalán álltam már

Kovács Patrícia

Kovács Patrícia nemcsak saját élményei miatt, de kislánya kapcsán is fontosnak érezte, hogy részt vegyen a programban.

Diákokat segítő meséhez adta hangját a népszerű színésznő, Kovács Patrícia

A boldog diákévekre a legtöbben kellemes nosztalgiával gondolnak vissza, ám a könnyed és vidám emlékek között gyakran megbújnak olyan sötét fellegek, amelyeket az iskolai bántalmazás hozhat el egy gyermek életébe. A probléma mindkét oldalát megélte már Kovács Patrícia, aki most egy kisgyermekeknek szóló meséhez adta hangját, így segítve az iskolások empatikusabbá válását. Az edukációs program kapcsán a népszerű színésznő saját diákéveiről és a kislányát érintő kihívásokról is mesélt.

Kovács Patrícia

Fotó: Gregus Máté

Általános iskolás gyermekeket segítő meséhez adta hangját Kovács Patrícia. A színésznő által elmondott történet olyan témákat segít feldolgozni a gyerekeknek, mint a kirekesztettség, a magányosság érzése és az empátia fontossága. Patrícia saját tapasztalataiból is tudott inspirálódni, amikor felkészült a feladatra.

„Nem is volt számomra kérdés, hogy egy ilyen ügy mellé álljak, mivel az iskolai bántalmazás mindkét oldalát ismerem. Volt egy rossz időszakom általános iskolában, amikor a hangadó, kemény csapathoz tartoztam, és erre nem vagyok büszke. Akkor azt gondoltam, hogy az a menő, ha én is részt veszek abban, hogy szekálok másokat, ma persze már tudom, hogy ez egy belső bizonytalanságból fakad, hiszen egy kisgyerek azt gondolja, hogy úgy lesz biztonságban, ha a többséghez tartozik”

mondta el Kovács Patrícia.

Többek között emiatt is csatlakozott a színésznő a „Köszi, SIÓ!” társadalmi felelősségvállalási programhoz, amellyel idén az iskolák digitális oktatásának fejlesztését és a gyerekek esélyegyenlőségét támogatja a gyümölcslégyártó vállalat.

A kezdeményezés a pedagógusok munkáját is segíti, ugyanis az edukációs mese mellé egy teljes tanórát lefedő óraterv is készült, szakértő pszichológus bevonásával, hogy a gyerekek még könnyebben megértsék, miért fontos az empátia és együttműködés.

Kovács Patrícia nemcsak saját élményei miatt, de kislánya kapcsán is fontosnak érezte, hogy részt vegyen a programban.

„Érdekes az élet, mert a közvetlen környezetemben pedig pont a másik végletet éltük meg, amikor kiderült, hogy bántalmazás folyik. Ebben a helyzetben pontosan láttam, hogy ez milyen nehéz lehetett azoknak a gyerekeknek, akiket mi szekáltunk. Amikor én voltam gyerek, akkor ez egyáltalán nem volt téma. A mai gyerekek már egy más korban élhetik meg ezeket a problémákat, külön hálás vagyok azoknak az iskoláknak és osztályfőnököknek, akik időben felismerik ezeket a bántásokat és úgy oldják meg, hogy azontúl, hogy a sértettnek segítenek, figyelnek arra, hogy a bántalmazó diák megértse a helyzetet és ne szégyenüljön meg, mint gonosztevő”

tette hozzá a színésznő.

Az empátiát erősítő aktivitások mellett 180 tabletet, iskolánként 30 darabot adományoz a SIÓ a programban pályázó iskoláknak, ezzel közvetetten támogatva a gyerekek esélyegyenlőségét is.

A „Köszi, SIÓ!” programról további részletek itt megtalálhatók.

A mese szöveges videója ezen a linken megtekinthető.

Népszerűek

To Top