+ Irodalom

Gerald Durrell különleges tartalmú könyve születésének 100. évfordulójára jelenik meg

Gerald Durrell

Gerald Durrell egy utolsó, posztumusz önéletrajzi műve év végén jelenik meg – jelentette be a Penguin Random House (PRH) kiadó.

Fotó: Daily Mail/REX/Shutterstock

Gerald Durrell egy utolsó, posztumusz önéletrajzi műve év végén jelenik meg – jelentette be a Penguin Random House (PRH) kiadó.

A Myself and Other Animals című könyv egy emlékiraton alapul, amelyet Durrell elkezdett írni, mielőtt túl beteg lett volna a folytatáshoz, és egy 1969-es ausztráliai útjáról szóló befejezetlen művén is dolgozott. A könyv eddig ki nem adott, illetve már megjelent részleteket tartalmaz Durrell munkáiból és archívumából.

Durrell utolsó könyvét felesége, Lee Durrell szerkesztette és vezette be, és előszót HRH Anna hercegnő írt hozzá. A decemberben megjelenő mű Durrell januári 100. születésnapja előtt kerül kiadásra.

A kiadó „Durrell életének csiszolatlan történeteként” jellemezte a Myself and Other Animals-t, amely „megható családi megemlékezésektől az arany denevérekig és rózsaszín galambokig” mindent tartalmaz.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy ezek az új Gerald Durrell történetek napvilágot látnak” – mondta Lee Durrell.

„Gerry nemcsak beszélt és írt a természetvédelemről: ő valóban ennek szellemében élt. Küldetése egyszerűen megfogalmazható volt: megmenteni a fajokat a kihalástól. Remélem, hogy a Myself and Other Animals visszavezeti az olvasókat Durrell munkáihoz és ahhoz a küldetéshez, amely minden egyes szavát vezérelte.”

Greg Clowes, a PRH kiadó Viking részlegének szerkesztője, aki a könyvért felelős, azt mondta, hogy „nagy öröm” ezen a címen dolgozni. „Gerald Durrell valódi nemzeti kincs marad, akinek természetes bája és az angol nyelv feletti uralma páratlan volt” – tette hozzá.

Gerald Durrell, a regényíró Lawrence Durrell legfiatalabb testvére, 1925-ben született az indiai Jamshedpurban. 1928-ban visszatért Angliába, majd később családjával Korfu szigetére költözött. 1945-ben csatlakozott a bedfordshire-i Dunstable közelében található Whipsnade állatkert személyzetéhez mint tanuló gondozó, majd 1947-ben vezetett egy külföldi expedíciót, hogy állatokat gyűjtsön. Számos további expedíciót vezetett, többek között Paraguayba, Argentínába, Sierra Leonéba, Mexikóba, Mauritiusra, Asszámba és Madagaszkárra.

Élete során 37 könyvet írt, legismertebb műve a Családom és egyéb állatfajták, amely Görögországban töltött éveiről szóló emlékirat. Ezt két tévésorozatra is adaptálták – a Családom és egyéb állatfajták-ra 1987-ben, valamint A Durrell család-ra 2016-ban, melyben Keeley Hawes és Josh O’Connor játszották a főszerepeket. Emellett 2005-ben film is készült belőle.

Durrell 70 tévéműsort készített világszerte tett utazásairól, amelyek Oroszországtól Új-Zélandig mindenhová elvezették.

(A cikk a The Guardian írása alapján készült)

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top