+ Irodalom

Megszűnés küszöbén a nagy magyar költőnk emlékszobája

szabó lőrinc

Gáborjáni-Szabó Réka vagyok, Szabó Lőrinc unokája. A róla elnevezett Alapítvány és Emlékszoba elnökeként fordulok most Önökhöz.

A Szabó Lőrinc-emlékszoba 57 óta fogadja látogatóit, ám most működtetésének és felújításának költségei az elmúlt két évben fölemésztették az emlékszobát működtető alapítvány anyagi kereteit, ezért most az alapítvány elnöke nyílt levélben kér segítséget. A levél forrásai elérhetők az alapítvány weboldalán és a Facebookon is, ez utóbbi a felhívás megosztása miatt fontos.

És hogy miért nem segít az állam? A választ nem ismerjük. Az index.hu-n ennyi olvasható róla: Több helyre is fordultak vészharangokat kongatva, beszélgetve, magyarázva és segítséget kérve, de eddig még érdembeli választ nem kaptak.

Nyílt levél a Szabó Lőrinc Alapítvány Elnökétől

Kedves Szabó Lőrinc versszerető Barátaink! Emlékszoba SOS!

Gáborjáni-Szabó Réka vagyok, Szabó Lőrinc unokája. A róla elnevezett Alapítvány és Emlékszoba elnökeként fordulok most Önökhöz:

Az Emlékszoba sorsa veszélyben van! A segítségüket szeretném kérni!

A költő Emlékszobája 1957 óta áll fenn, de a házba, ahol a jelenlegi privát lakásmúzeum található Nagyapám 1935-ben költözött. Halála után az Emlékszobát Nagymamám, Szabó Lőrincné Mikes Klára őrizgette érintetlen formájában, 20 évvel később pedig édesapám, a versekből ismert Lóci folytatta a helyszín fenntartását és megőrzését. 1994-ben részben e céllal alakította meg a Szabó Lőrinc Alapítványt, mely idén immáron 30 éve működik. Az ő 1997-es halála után ezeket a feladatokat Apu özvegyével B. Szabó Évával visszük közösen, ennek is lassan már 30 éve.

Számokban összefoglalva ezt a történelmi távlatot:
a lakás 90 éve, az Emlékszoba 70 éve, a Szabó Lőrinc Alapítvány 30 éve áll fenn.

• Idén 2024-ben azonban oda jutottunk, hogy mindez végleg eltűnhet, megszűnhet! •••
Ez egy kétségbeesett helyzet: kérem segítsenek!

A rendkívül aggasztó szituáció tömören az, hogy:

• részben az elmúlt 2 évi építményadó megemelt összege, részben pedig a Ház váratlan felújítási költségei (pl. teljes csatornafelújítás) lenullázták az Alapítvány számláját – fizetésképtelenné váltunk.

• az Alapítvány hosszútávú sorsa is veszélyben van, valójában fenntartót is keresünk.

A CÉL:

Minimum egy millió forintra lenne szükségünk azonnal, hogy a számláinkat és tartozásainkat rendezni tudjuk, és, hogy némi időt nyerhessünk arra, hogy a fenntartás hosszútávú feladatára megfelelő és fenntartható megoldást találhassunk!

Természetesen már több helyre is fordultunk vészharangokat kongatva, beszélgetve, magyarázva és segítséget kérve – eddig sajnos még érdembeli választ sem kaptunk sehonnan.

Elkeserítő! Felfoghatatlan, hogy egy ilyen nemzeti kincs ENNYI év után visszafordíthatatlanul megszűnjön és a 21. század sokban kétes új értékeinek forgatagában észrevétlen eltűnjön!

Kérem, ha fontos Önöknek, hogy esélyesen az iskolás koruk óta ismert és szeretett versek megszületésének a helyszíne továbbra is, talán még az Önök gyerekeik és utódjaik számára is megtekinthető legyen: segítsenek!

Többféle módon tehetik ezt meg:

Pénzbeli támogatási lehetőségek

Pillanatnyilag erre van a legnagyobb szükségünk! Bármely kis összegnek örülünk, a sok kicsi sokra megy alapon! Hálásan köszönjük!

• Bankkártyával is tudnak adományozni
A linkeket itt találják:

Támogatás

• Átutalási lehetőség is él természetesen, Kérjük minden esetben tüntesse fel a megjegyzésben, hogy “Szabó Lőrinc Alapítvány adomány”!

Belföldi utalás esetén:

SZABÓ LŐRINC ALAPÍTVÁNY
OTP BANK 11702036-20601029-00000000
Külföldről utalt forint adomány esetén
Külföldről érkező forint utalás esetén:
SZABÓ LŐRINC ALAPÍTVÁNY
OTP BANK
IBAN: HU49117020362060102900000000
BIC (SWIFT) kód: OTPVHUHB

Nem pénzbeli támogatási formák:

• a legegyszerűbb az, ha ennek a drámai helyzetnek hírét viszik! Hozzák szóba, beszéljenek róla másoknak, sosem lehet tudni, kinek milyen ötlete, kapcsolata van!

• a facebook-on ezt a nyílt levelet megosztják.

• alább kommentben hozzászólnak ehhez a poszthoz, hogy ezzel több olvasóhoz eljuttassák a hírt. Egy szó, is elég, de örömmel olvasom, ha kedvenc Szabó Lőrinc versük címét biggyesztik alá. Az algoritmusoknak nincs szükségük komoly tartalomra, csak számokra…

Ha eddig eljutott az olvasásban – köszönöm! Ez is jelzi számunkra, hogy szívén viseli a magyar kultúra egyik leghatalmasabb képviselőjének utóéletét! De ha teheti, kérem kattintson az alábbi adományozási és támogatási lehetőségek egyikére!

Bízva a támogatásukban,

Gáborjáni-Szabó Réka
Szabó Lőrinc unokája, a Szabó Lőrinc Alapítvány elnöke
2024. szeptember

A legfrissebb irodalmi hírek

Népszerűek

To Top